Ucraina a livrat gaze naturale Ungariei

Ungaria a primit luni gaze naturale din Ucraina, a anunţat FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, care nu a dezvăluit însă numele companiei de trading care a livrat gazele naturale, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 04 oct. 2021, 17:12
Ucraina a livrat gaze naturale Ungariei

Potrivit unui nou acord de aprovizionare cu gaze naturale, care a intrat în vigoare vineri, grupul rus Gazprom urmează să aprovizioneze Ungaria cu gaze naturale livrate via Serbia şi Austria, în locul rutei tradiţionale prin Ucraina, scrie Agerpres.

Ca răspuns la întrebările Reuters, firma FGSZ a confirmat că la data de 1 octombrie a lansat un nou interconector de gaze cu Serbia. „Dacă o companie de trading poate să obţină gaze naturale via Ucraina, ea poate utiliza conducta care vine din Ucraina iar actualele date de livrări arată că volume comparabile de gaze ajung astăzi din Ucraina ca şi via noua conductă din Serbia”, a informat FGSZ. Compania a adăugat că în calitate de operator al sistemului de transport nu poate dezvălui identitatea firmei de trading care a primit gaze naturale din Ucraina.

În replică, într-o postare pe Facebook, directorul general al operatorului reţelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, a spus că Gazprom nu a reluat tranzitul gazelor naturale spre Ungaria prin Ucraina. „În prezent, există livrări mici de gaze din Ucraina în Ungaria dar nu este vorba de tranzit ci de re-exportul gazelor de către traderii europeni care au păstrat gazele în depozitele subterane din Ucraina”, a informat Serhiy Makogon.

Decizia Gazprom de a livra gaze naturale Ungariei via Austria şi Serbia, în locul rutei prin Ucraina, înseamnă că Kievul este lipsit de veniturile din tranzitul gazelor naturale ruseşti şi de asemenea înseamnă că nu mai poate importa gaze naturale în sistem reverse flow via Ungaria, aşa cum a făcut începând din 2015 ca o modalitate de a nu cumpăra gaze naturale direct din Rusia.

Disputa provocată de noul acord de aprovizionare semnat de Ungaria cu Gazprom s-a transformat într-o dispută bilaterală între autorităţile de la Kiev şi Budapesta, care sunt deja tensionate de utilizarea limbii ungare în şcolile din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...