Ucraina cere G7 să confişte activele ruseşti îngheţate şi să fie folosite la reconstrucţia sa

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că a cerut grupului celor şapte state puternic industrializate (G7) să confişte activele ruseşti îngheţate, iar acestea să fie folosite la reconstrucţia ţării sale, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 13 mai 2022, 15:42
Ucraina cere G7 să confişte activele ruseşti îngheţate şi să fie folosite la reconstrucţia sa

„Astăzi, le-am cerut statelor G7 să adopte legislaţie şi să aplice toate procedurile necesare pentru a confisca activele ruseşti şi a le da Ucrainei pentru reconstrucţia ţării”, a declarat ministrul, invitat la o reuniune a miniştrilor de externe din statele G7 de la Wangels, în nordul Germaniei.

„Canada a făcut-o deja şi am impresia că ceilalţi o vor face mai devreme sau mai târziu”, a dat el asigurări.

„Rusia trebuie să plătească politic, economic, dar şi financiar” pentru pagubele provocate de invazia sa, a insistat el.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunţat în favoarea confiscării activelor ruseşti îngheţate în UE în cadrul sancţiunilor împotriva Moscovei.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu numai să îngheţăm activele, ci şi să facem posibilă confiscarea lor, pentru a le putea pune la dispoziţia ţării care reconstruieşte”, a declarat el pentru agenţia de presă ucraineană Interfax.

A fost solicitat un aviz serviciului juridic al Consiliului European asupra fezabilităţii unei astfel de măsuri, întrucât „există 27 de sisteme juridice în UE şi în numeroase state membre ale UE este necesară o decizie a tribunalului”, a subliniat totuşi Charles Michel.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului SUA la sfârşitul lunii aprilie să dea posibilitatea confiscării activelor oligarhilor ruşi blocate în SUA pentru a le utiliza în beneficiul Ucrainei.

Ministrul german de finanţe Christian Lindner s-a declarat miercuri „deschis” ideii de a utiliza capitalurile îngheţate al Băncii Centrale ruse pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Situaţia privind bunurile persoanelor private şi ale companiilor este mai complicată, a atras el atenţia, întrucât exproprierile sunt supuse unor „norme de drept de care nu putem să nu ţinem cont la nivel politic”.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Chery a debutat pe piața din România. Primele modele – TIGGO7 și TIGGO8
Marca Chery a debutat pe piața din România. Primele modele – TIGGO7 și TIGGO8
Așa cum a anunțat deja Economica.net, marca Chery și-a făcut debutul pe piața din România cu două SUV-uri, importul brandului chinez fiind realizat prin compania Auto Italia, aceeași care......
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, renunță la 20% din salariul său și le cere directorilor companiilor din subordine să facă la fel
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, renunță la 20% din salariul său și le cere directorilor companiilor din subordine să ...
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a virat 20% din salariul său statului român şi le cere directorilor companiilor din subordinea ...
Studenții pasionați de tehnologie pot participa la un program global de pregătire în China. Încep înscrierile pentru programul Seeds for the Future 2025 organizat de Huawei
Studenții pasionați de tehnologie pot participa la un program global de pregătire în China. Încep înscrierile pentru ...
Huawei România anunță începerea oficială a înscrierilor pentru noua ediție a programului Seeds for the Future.
BNR explică de ce a comandat sondajul privind starea de avuție a populației. „În urma acestei anchete sociologice se va obţine o mai bună cunoaştere a avuţiei populaţiei pentru optimizarea direcţionării ajutoarelor sociale”
BNR explică de ce a comandat sondajul privind starea de avuție a populației. „În urma acestei anchete sociologice ...
Elaborarea statisticilor privind distribuţia avuţiei gospodăriilor populaţiei de către Banca Naţională a României ...