Ucraina cere intensificarea presiunii asupra Rusiei. Trupele Moscovei desfăşoară ofensive multiple

Ucraina a cerut duminică sporirea presiunii comunităţii internaţionale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni, în timp ce în războiul dintre aceste două ţări continuă bombardamentele ambelor tabere în zonele de graniţă, iar de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului trupele ruse sunt în ofensivă, acţiuni la care armata ucraineană aflată în criză de muniţii răspunde cu atacuri cu drone asupra unor ţinte strategice în spatele liniilor inamice ca tactică de război asimetric, consemnează agenţia EFE.
AGERPRES - Dum, 28 ian. 2024, 21:30
Ucraina cere intensificarea presiunii asupra Rusiei. Trupele Moscovei desfăşoară ofensive multiple

„Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieţilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.

„Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) şi îl pregătim. Pregătim de asemenea noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile”, a adăugat Zelenski.

El le-a cerut de asemenea aliaţilor occidentali să se grăbească în luarea unei decizii de confiscare a activelor ruseşti din Occident, care însumează circa 300 de miliarde de dolari rezerve sale valutare sau în aur, îngheţate în urma invaziei ruse în Ucraina.

De partea sa, Rusia a acuzat Ucraina şi Occidentul că încearcă să-i „fure” aceste active şi a ameninţat cu un răspuns „dureros” dacă un asemenea plan chiar va fi pus în aplicare.

În noaptea de sâmbătă spre duminică Rusia a lansat un nou atac cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean, potrivit Ministerului rus al Apărării ţintele acestuia fiind depozite de muniţii şi combustibil în regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie, plus amplasamente ale artileriei, efectivelor şi echipamentelor armatei ucrainene.

În acest timp, guvernatorul regiunii ruse de graniţă Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că armata ucraineană a lansat în ultimele 24 de ore 40 de proiectile asupra a cinci localităţi din această regiune.

Postul CNN a transmis duminică, citând oficiali ucraineni, că „Rusia desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană încearcă să-şi menţină poziţiile” şi se confruntă cu o criză de muniţii.

Luptele sunt deosebit de intense în nord-est, de-a lungul unei fâşii de teritoriu unde se unesc regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk. „Inamicul acumulează forţe şi atacă în fiecare zi”, spune un militar ucrainean.

„Pe măsură ce războiul intră în faza următoare, armata rusă a început o nouă operaţiune ofensivă şi forţele ucrainene adoptă o postură defensivă. În această conjunctură, Ucraina pare să dispună de un avantaj în „războiul dronelor”, ceea ce îi permite să zădărnicească eficient noua ofensivă rusă”, consideră revista Forbes într-un articol publicat la sfârşitul acestei săptămâni.

În orice caz, situaţia ar fi foarte diferită dacă Ucraina ar primi din partea partenerilor săi occidentali armele şi permisiunea de a lovi mai adânc în interiorul Rusiei, a apreciat comandantul forţelor navale ucrainene, Oleksii Neijpapa.

Deocamdată, armata ucraineană apelează la drone pentru a lovi în interiorul Rusiei ţinte strategice, ca tactică de război asimetric, axându-se în ultima vreme pe lovituri asupra instalaţiilor petroliere, cum au fost săptămâna aceasta atacurile asupra unei rafinării pe ţărmul Mării Negre sau asupra unui terminal de gaze naturale lichefiate la Sankt Petersburg.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...