Ucraina deschide noi coridoare pentru evacuarea civililor. Forţele ruse bombardează Nikolaev

Autorităţile ucrainene au deschis luni mai multe coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate şi cel mai grav afectate de armata rusă, în special în oraşul-port Mariupol de la Marea Azov (sud) şi în regiunea Lugansk, autoproclamata republică populară recunoscută la sfârşitul lunii februarie de către Rusia, relatează EFE.
AGERPRES - lun, 04 apr. 2022, 12:18
Ucraina deschide noi coridoare pentru evacuarea civililor. Forţele ruse bombardează Nikolaev

Un coridor pentru evacuarea locuitorilor din Mariupolul asediat, unde peste 100.000 de persoane se află de mai mult timp practic fără provizii, a fost deschis spre Zaporojie, a indicat luni pe contul său de Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

În principal, oamenii vor putea pleca din Mariupol doar cu autoturismele particulare, a explicat Venediktova, care a confirmat evacuarea a 469 de locuitori din acest oraş-port duminică prin coridorul respectiv, scrie Agerpres.

De asemenea, pentru această nouă evacuare au fost pregătite 15 autobuze care au plecat deja din Zaporojie, a spus ea.

În acelaşi timp, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii intenţionează să mai facă o tentativă de a ajunge la Mariupol din oraşul Manguş cu 7 autobuze pentru evacuarea cetăţenilor.

La rândul său, guvernul ucrainean va încerca să continue evacuarea civililor din Severodoneţk, Popasna, Lisiciansk şi Rubejnoe, toate localităţi situate în regiunea Lugansk, în estul ţării, unde se pare că se va concentra ofensiva rusă în următoarele zile.

Vereşciuk a denunţat că trupele ruse, care au intrat în Ucraina în 24 februarie, „încalcă constant” traficul prin aceste coridoare şi „bombardează convoaiele umanitare în regiunea Lugansk”.

Duminică seara, atacuri ruseşti au avut loc în oraşele Novovoronţovka şi Mariansk din sudul ţării, a relatat agenţia de presă Ukrinform. „Aseară, Novovoronţovka şi Mariansk au fost puternic bombardate din mai multe sisteme de lansatoare de rachete. Nicio victimă”nu s-a înregistrat, potrivit unor surse.

Luni dimineaţă, situaţia din regiune se afla în totalitate sub controlul forţelor armate ucrainene şi al administraţiei militare regionale.

Puţin mai la est, oraşul Nikolaev (Mikolaiv) a fost ţinta mai multor atacuri cu rachete, a indicat primarul Oleksandr Senkevici pe contul său de Facebook.

„Trupele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra oraşului nostru la primele ore ale dimineţii. În prezent, adunăm informaţii”, a precizat edilul.

Şi la Odesa a avut loc un nou atac cu rachete, al doilea în două zile, ale cărui consecinţe sunt în prezent evaluate, a anunţat Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale militare pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în......
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, ...
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...