Ucraina marchează 27 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Ucraina a marcat vineri 27 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, produsă la Cernobîl, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus în 1986 urmează să se încheie în 2015, relatează AFP.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 12:37
Ucraina marchează 27 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Încă de dimineaţă devreme, zeci de persoane au depus flori şi lumânări aprinse la monumentul victimelor de la Cernobîl din Slavutici, oraş situat la aproximativ 50 de kilometri de centrală, unde locuiau numeroşi angajaţi ai centralei.

La Kiev, rudele victimelor şi oficialii ucraineni au participat la o ceremonie în faţa unui memorial.

„Amintirea tragediei cere unitate şi consolidarea eforturilor Guvernului şi societăţii” în vederea realizării „proiectelor destinate creării unui mediu sigur la Cernobîl”, a declarat preşedintele Viktor Ianukovici, într-un comunicat.

Ucraina a lansat anul trecut lucrările de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate în zonă.

După explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei situate la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit în grabă cu un sarcofag din beton care în prezent este fisurat.

„Viitorul este o nouă izolare, este ceea ce aşteptăm de mai mulţi ani”, le-a declarat jurnaliştilor directorul tehnic adjunct al operaţiunilor de securitate de la centrala din Cernobîl, în cadrul unei vizite efectuate la începutul săptămânii.

O nouă structură de peste 20.000 de tone amenajată de Novarka, întreprindere comună a grupurilor fanceze Vinci şi Bouygues, urmează să se încheie în 2015. Ea va conţine echipamente de înaltă tehnologie pentru a efectua în deplină siguranţă operaţiunile de decontaminare în interiorul reactorului avariat.

Costul total al operaţiunilor este estimat la 1,5 miliarde de euro.

Explozia nucleară a contaminat o bună parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus, care atunci erau republici ale URSS.

Mii de persoane au fost trimise la faţa locului fără protecţie pentru a stinge incendiul şi a izola reactorul avariat.

Comitetul ştiinţific al Naţiunilor Unite privind efectele radiaţiilor nu recunoaşte decât moartea a 31 de operatori şi pompieri în legătură directă cu catastrofa, în timp ce organizaţia neguvernamentală Greenpeace vorbeşte de cel puţin 100.000 de decese care pot fi imputate contaminării radioactive.

Ultimul dintre cele patru reactoare de la Cernobîl a fost oprit în 2000.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...