Ucraina obţine un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari din partea FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP.
AGERPRES - mie, 22 mart. 2023, 08:13
Ucraina obţine un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari din partea FMI

Planul urmează să permită „sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană” (UE), a precizat FMI într-un comunicat.

Acordul va fi prezentat „în săptămânile următoare” Consiliului de Administraţie al Fondului pentru validarea finală.

„Dincolo de oribilul cost uman, invazia rusă a Ucrainei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei: PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022, o mare parte a aparatului industrial a fost distrus şi sărăcia a crescut”, a subliniat şeful misiunii FMI la faţa locului, Gavin Gray, citat în comunicat.

În pofida acestor dificultăţi, guvernul ucrainean a ştiut să „menţină stabilitatea financiară şi macroeconomică, în special datorită unui sprijin internaţional substanţial şi punerii în practică a unor politici solide”.

Într-un comunicat, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a „salutat” acordul dintre FMI şi Ucraina, adăugând că Statele Unite „vor continua să sprijine guvernul şi poporul Ucrainei atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei.

Ucraina a beneficiat de un sprijin important încă de la începutul conflictului, pe 24 februarie 2022, atât din partea Băncii Mondiale, care i-a acordat deja peste 20 de miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi sau donaţii, cât şi a Statelor Unite, peste 110 miliarde de dolari integrând sprijinul militar.

O parte semnificativă a acestor fonduri au făcut posibilă menţinerea serviciilor publice pe linia de plutire şi plata salariilor funcţionarilor publici, precum şi acordarea de asistenţă persoanelor deplasate intern.

FMI mizează pe o redresare economică parţială şi graduală în acest an, în special datorită menţinerii unor infrastructuri esenţiale, cum ar fi reţeaua electrică, totuşi, luată la ţintă de Rusia.

„Obiectivele guvernului ucrainean sunt de a sprijini economia în aceste circumstanţe excepţionale, de a restabili credibilitatea financiară pe piaţa datoriilor şi de a sprijini redresarea în vederea aderării la UE”, a mai menţionat Gavin Gray, citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie electrică, transmite Bloomberg....
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Moneda turcească s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, organizat ...
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii ...
 Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii ...
Prețul gazelor naturale ar putea scădea sub zero în unele zone din Europa
Prețul gazelor naturale ar putea scădea sub zero în unele zone din Europa
Cererea slabă de gaze naturale din partea producătorilor de energie electrică și a industriei a dus la o scădere accentuată ...