Ucraina poate pune capăt dependenţei de gazele ruseşti

Pentru prima oară în ultimele două secole, Ucraina întrevede o cale de independenţă energetică faţă de Moscova, prin intermediul unor exploatări de gaze închise în era sovietică şi a unor zăcăminte de şist cu rezerve suficiente să asigure necesarul ţării timp de 100 de ani.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 15:07
Ucraina poate pune capăt dependenţei de gazele ruseşti

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi Chevron, trei dintre cele mai mari patru companii petroliere la nivel mondial, au participat săptămâna trecută la o licitaţie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, transmite Bloomberg.

„Ucraina este un fruct uşor de cules. Are bazine bine cunoscute care au fost prost administrate şi subfinanţate. Există un consens la nivelul industriei privind potenţialul uriaş al acestora”, a declarat Bertrand des Pallieres, director general al companiei Cadogan Petroleum din Londra, implicată în 14 proiecte din Ucraina.

Dacă forajele din Ucraina vor avea succes, ţara va putea să îşi reducă dependenţa de gazele livrate de Gazprom, punând capăt vulnerabilităţii economiei la deciziile luate la Kremlin.

Ucraina, care a făcut parte din imperiul rusesc din secolul 18 şi apoi din Uniunea Sovietică până în 1991, deţine mii de puţuri convenţionale de gaze naturale, multe dintre ele închise şi abandonate în anii ’70, când Moscova a decis să transfere producţia în Siberia.

Ucraina intenţionează să scoată la licitaţie, în această lună, o participaţie de până la 70% la un proiect de la zăcământul Oleska din vestul ţării şi la Iuzivska, în est.

În aceste regiuni există rezerve de gaze convenţionale şi de şist, iar ENI şi TNK-BP au plătit fiecare între 1,3 milioane dolari şi 1,9 milioane dolari pentru dreptul de participare la licitaţia de atribuire a licenţelor, potrivit guvernului de la Kiev.

Statul vrea să mai atribuie două licente de explorare a gazelor în Marea Neagră şi o alta la un zăcământ terestru, în următoarele săptămâni.

Ucraina are potenţialul să îşi tripleze producţia internă de gaze la 60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, până în 2030, cu ajutorul companiilor internaţionale, şi ar ajunge la un nivel atins în anii ’60, când asigura o treime din necesarul URSS, punând capăt dependenţei de Rusia, a declarat Pallieres.

Pentru triplarea producţiei la nivelul din era sovietică, Ucraina are nevoie să investească anual până 10 miliarde de dolari, în următorul deceniu, a adăugat şeful Cadogan Petroleum.

Compania de stat Naftogaz a cumpărat anul trecut 45 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pentru care a plătit 13,9 miliarde de dolari, respectiv 8,4% din PIB, a declarat în martie Anatoli Miarkovski, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Autorităţile de la Kiev vor reducerea preţului gazelor ruseşti la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la nivelul de 416 dolari în primul trimestru, pentru a diminua deficitul bugetar care a atins anul trecut 4,3% din PIB.

Rusia cere în schimb o participaţie la operatorul gazoductelor ucrainene, care transportă până la 80% din gazele siberiene destinate Uniunii Europene, dar Ucraina se opune.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...