Ucraina poate pune capăt dependenţei de gazele ruseşti

Pentru prima oară în ultimele două secole, Ucraina întrevede o cale de independenţă energetică faţă de Moscova, prin intermediul unor exploatări de gaze închise în era sovietică şi a unor zăcăminte de şist cu rezerve suficiente să asigure necesarul ţării timp de 100 de ani.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 15:07
Ucraina poate pune capăt dependenţei de gazele ruseşti

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi Chevron, trei dintre cele mai mari patru companii petroliere la nivel mondial, au participat săptămâna trecută la o licitaţie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze, transmite Bloomberg.

„Ucraina este un fruct uşor de cules. Are bazine bine cunoscute care au fost prost administrate şi subfinanţate. Există un consens la nivelul industriei privind potenţialul uriaş al acestora”, a declarat Bertrand des Pallieres, director general al companiei Cadogan Petroleum din Londra, implicată în 14 proiecte din Ucraina.

Dacă forajele din Ucraina vor avea succes, ţara va putea să îşi reducă dependenţa de gazele livrate de Gazprom, punând capăt vulnerabilităţii economiei la deciziile luate la Kremlin.

Ucraina, care a făcut parte din imperiul rusesc din secolul 18 şi apoi din Uniunea Sovietică până în 1991, deţine mii de puţuri convenţionale de gaze naturale, multe dintre ele închise şi abandonate în anii ’70, când Moscova a decis să transfere producţia în Siberia.

Ucraina intenţionează să scoată la licitaţie, în această lună, o participaţie de până la 70% la un proiect de la zăcământul Oleska din vestul ţării şi la Iuzivska, în est.

În aceste regiuni există rezerve de gaze convenţionale şi de şist, iar ENI şi TNK-BP au plătit fiecare între 1,3 milioane dolari şi 1,9 milioane dolari pentru dreptul de participare la licitaţia de atribuire a licenţelor, potrivit guvernului de la Kiev.

Statul vrea să mai atribuie două licente de explorare a gazelor în Marea Neagră şi o alta la un zăcământ terestru, în următoarele săptămâni.

Ucraina are potenţialul să îşi tripleze producţia internă de gaze la 60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, până în 2030, cu ajutorul companiilor internaţionale, şi ar ajunge la un nivel atins în anii ’60, când asigura o treime din necesarul URSS, punând capăt dependenţei de Rusia, a declarat Pallieres.

Pentru triplarea producţiei la nivelul din era sovietică, Ucraina are nevoie să investească anual până 10 miliarde de dolari, în următorul deceniu, a adăugat şeful Cadogan Petroleum.

Compania de stat Naftogaz a cumpărat anul trecut 45 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pentru care a plătit 13,9 miliarde de dolari, respectiv 8,4% din PIB, a declarat în martie Anatoli Miarkovski, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Autorităţile de la Kiev vor reducerea preţului gazelor ruseşti la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la nivelul de 416 dolari în primul trimestru, pentru a diminua deficitul bugetar care a atins anul trecut 4,3% din PIB.

Rusia cere în schimb o participaţie la operatorul gazoductelor ucrainene, care transportă până la 80% din gazele siberiene destinate Uniunii Europene, dar Ucraina se opune.

Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...