„Muniţiile cu dispersie vor fi folosite doar în câmp deschis în care există o concentrare de militari ruşi”, a explicat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov (foto), pe contul său de Twitter.
Reznikov a adăugat că Ucraina va folosi acest tip de muniţii, interzis în peste o sută de ţări, „pentru a sparge liniile de apărare inamice cu risc minim pentru viaţa” soldaţilor ucraineni.
Oficialul ucrainean a mai promis că va „ţine o evidenţă riguroasă” a locurilor în care sunt folosite aceste bombe, pentru a acorda prioritate teritoriilor în cauză la curăţarea lor de explozibili „după ce au fost eliberate”.
„Acest lucru ne va permite să eradicăm riscul pe care îl reprezintă elementele de muniţie cu dispersie neexplodate”, a spus Reznikov.
Muniţiile cu dispersie constau într-un container care se deschide în aer şi dispersează o cantitate mare de submuniţii explozive pe o rază cuprinsă între 200 şi 400 de metri. Unele dintre aceste submuniţii nu explodează când lovesc pământul şi pot detona mai târziu, punând în pericol populaţia civilă din zonă.
Organizaţiile pentru drepturile omului şi unele guverne au criticat decizia Washingtonului de a trimite muniţii cu dispersie în Ucraina, notează EFE.
Președintele american Joe Biden și-a dat acordul pentru ca SUA să livreze Ucrainei muniție cu fragmentație. Mai multe detalii aici.
Rusia a reacționat și a avertizat că Statele Unite mai fac încă un pas spre declanșarea unui război mondial. Detalii aici.