Ucraina: Reactorul 4 al centralei nucleare din Zaporojie, „oprit la rece” după ce a fost detectată o scurgere de apă

La centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată în prezent de trupele ruse, s-a trecut la procedura de "oprire la rece" a reactorului nr. 4, după ce a fost detectată o scurgere de apă la unul dintre generatoarele de abur, dar fără să fi fost depistată vreo emisie radioactivă, a comunicat joi seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit EFE.
AGERPRES - vin, 11 aug. 2023, 12:29
Ucraina: Reactorul 4 al centralei nucleare din Zaporojie,

„Centrala nucleară din Zaporojie va plasa unitatea nr. 4 în starea de ‘oprire la rece’ pentru a se stabili cauza exactă a scurgerii de apă şi a se efectua lucrările pentru repararea generatorului de abur afectat”, a precizat într-un comunicat AIEA, care are o echipă de inspectori la centrală, scrie Agerpres.

AIEA a informat că reactorul nr. 6 va fi trecut în starea de „oprire la cald” în zilele următoare pentru a se produce abur, utilizat pentru diverse operaţiuni de siguranţă, cum ar fi prelucrarea deşeurilor nucleare lichide.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a emis instrucţiuni pentru ca toate reactoarele să funcţioneze în modul de ‘oprire la rece’, astfel încât modificarea de la unitatea nr. 6 ar încălca această prevedere.

AIEA a insistat joi asupra faptului că cea mai sigură variantă ar fi instalarea unui echipament extern de generare a aburului.

Totodată, agenţia ONU cu sediul la Viena a confirmat că principala linie de alimentare cu energie electrică a uzinei a fost deconectată joi şi că uzina a fost nevoită să recurgă la o conexiune de rezervă, fără a fi nevoită să folosească generatoarele de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut.

” Întreruperile repetate de curent electric evidenţiază situaţia persistentă şi precară a securităţii şi protecţiei nucleare a centralei”, a avertizat joi directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

AIEA a menţionat, totodată, că în timpul vizitelor de inspecţie de săptămâna trecută nu au fost observate mine sau explozibili în locuri noi, dar a confirmat existenţa unor astfel de dispozitive în locurile în care au fost deja detectate la 23 iulie.

Încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul acestei centrale pentru a evita riscurile de accidente nucleare. Situaţia legată de securitatea centralei nucleare din Zaporojie este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât aceasta se afla în zona vizată de actuala contraofensivă ucraineană.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Filiala locală a grupului Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a raportat pentru anul trecut o creștere organică de 18,8% a vânzărilor, mult peste plusul de......
Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, avizat de Ministerul Transporturilor: 110 kilometri, estimați la 14 miliarde de lei
Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, avizat de Ministerul Transporturilor: 110 kilometri, estimați la 14 miliarde ...
Astăzi a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Studiul de Fezabilitate ...
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
România a importat, în 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,117 milioane tone echivalent petrol (tep), cu ...
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Numărul navelor care au tranzitat anul trecut canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării a fost de cel puţin ...