Ucraina va creşte importurile de gaze din Europa pentru a reduce dependenţa de Rusia

Ucraina va creşte în primul trimestru achiziţiile de gaze din Europa, începând importuri prin intermediul Slovaciei şi Ungariei, pentru a reduce dependenţa de livrările din Rusia.
Economica.net - joi, 07 feb. 2013, 16:14
Ucraina va creşte importurile de gaze din Europa pentru a reduce dependenţa de Rusia

„Cu Slovacia discutăm elemente tehnice, toate problemele cu Ungaria au fost rezolvate. Mizăm pe primul trimestru”, a declarat ministrul Energiei Eduard Stavitski, transmite RIA Novosti.

Ucraina cumpără deja gaze din Europa prin Polonia, în încercarea de a reduce dependenţa de livrările de gaze din Rusia, cu care este blocată într-o dispută referitoare la termenii contractelor existente.

Presa din Ucraina a relatat în ianuarie că autorităţile de la Kiev analizează posibilitatea importului de gaze prin Slovacia, precum şi de gaze lichefiate de la terminale din Turcia, prin Bulgaria şi România.

Stavitski a arătat că autorităţile de la Kiev vor să cumpere gaze nu doar de la partenerul actual RWE, din Germania, dar nu a numit posibilii parteneri.

„Discuţiile sunt în curs şi se apropie de sfârşit”, a spus ministrul.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat în ianuarie că guvernul este interesat de importul gazelor din Europa întrucât contractele nu au clauze pentru plata gazelor neconsumate sau penalizări pentru achiziţia unei cantităţi mai mici decât cea prevăzută.

Grupul rus Gazprom a prezentat companiei ucrainene Naftogaz o factură de 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate în 2012.

Rusia şi Ucraina sunt într-o dispută legată de livrările de gaze de la semnarea unui contract în 2009, care stipulează că statul ucrainean trebuie să plătească pentru cel puţin 33,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Contractul calculează preţul gazelor în funcţie de cotaţia petrolului, care a crescut puternic din 2009.

Autorităţile ucrainene consideră că acest contract este nedrept şi insistă pentru reducerea preţului şi a volumului importurilor de gaze. Fostul premier Iulia Timoşenko execută o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor în semnarea acestui contract.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...