Ucraina vrea în continuare gaze din Europa, chiar dacă Rusia a redus preţul

Ucraina va fi în interesată în continuare să importe gaze din Uniunea Europeană, chiar dacă a obţinut o reducere de preţ din partea Gazprom, evaluată la şapte miliarde de dolari pe an, potrivit ministrului Energiei, Eduard Stavitski, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 07:27
Ucraina vrea în continuare gaze din Europa, chiar dacă Rusia a redus preţul

Stavitski a arătat că până la sfârşitul acestui an va fi semnat un acord de import de carburanţi cu Slovacia. Totodată, acordurile semnate marţi cu Rusia nu influenţează acordurile cu Exxon Mobil şi Chevron pentru dezvoltarea resurselor de gaze din Ucraina.

„Ucraina are în continuare planul de diversificare a furnizorilor. Ţara trebuie să importe anul viitor 30-33 de miliarde de metri cubi de gaze”, a spus ministrul.

Rusia a acceptat reducerea preţului gazelor livrate Ucrainei cu circa o treime, la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, de anul viitor, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia va împrumuta totodată Ucraina cu 15 miliarde de dolari, în 2013 şi 2014, prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale ale acestei ţări.

Ucraina, care a susţinut anterior acordului că contractul pe zece ani cu Gazprom, semnat în 2009, este împovărător, va economisi şapte miliarde de dolari pe an prin reducerea preţului, a susţinut Stavitski.

Ucraina a convenit în această lună condiţiile de achiziţie a până la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an din UE, prin intermediul gazoductelor slovace. Importul de gaze prin Slovacia oferă Ucrainei o alternativă la gazele ruseşti, într-o perioadă marcată de protestele opozanţilor preşedintelui Ianukovici, care cer legături mai strânse cu UE.

Ianukovici a renunţat la semnarea acordului de asociere cu UE, luna trecută, declanşând cele mai mari proteste de la revoluţia portocalie din 2004.

Un purtător de cuvânt al operatorului sistemului de gazoducte slovac, Eustream, nu a fost disponibil pentru comentarii.

În acest an, achiziţiile de gaze din Rusia vor atinge 26 de miliarde de metri cubi, a declarat premierul Mikola Azarov pe 13 decembrie, după ce anul trecut a importat 32,9 miliarde de metri cubi.

Ucraina a început să cumpere gaze din Polonia în noiembrie 2012, iar din Ungaria în luna aprilie a acestui an.

RWE Supply & Trading din Germania are un acord cadru cu NAK Naftogaz din Ucraina, pentru furnizarea a până la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an până în 2017.

Putin a precizat marţi că reducerea preţului gazelor livrate Ucrainei este o soluţie temporară.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...