Ucrainenii primesc donaţii în criptomonede, care îi ajută să-şi finanţeze apărarea – analiză

Ucrainenii au primit în această perioadă fluxuri de donaţii în criptoactive, ceea ce i-a ajutat să-şi finanţeze apărarea fără a mai depinde de băncile tradiţionale, se arată într-o analiză a platformei de investiţii eToro, remisă, luni, AGERPRES.
AGERPRES - lun, 28 feb. 2022, 15:29
Ucrainenii primesc donaţii în criptomonede, care îi ajută să-şi finanţeze apărarea - analiză

În urma măsurilor aplicate de Guvernul ucrainean, de înăsprire a regulilor privind transferurile de bani digitali, oamenii par să se îndrepte către criptoactive. Potrivit datelor locale, cumpărătorii din ţară se îndreaptă către moneda stabilă USDT a Tether, legată la dolarul american. Tether a rămas relativ stabilă în ultimele săptămâni, spre deosebire de criptomonedele mai mediatizate, precum precum bitcoin sau ethereum.

Ucraina a fost un susţinător al activelor digitale, iar în 2021 preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat o lege care a deschis calea pentru banca centrală a ţării să emită propria monedă digitală. De fapt, presa a raportat că ţara îşi modernizează piaţa de plăţi, astfel încât banca sa naţională să să poată emite monede digitale.

„În ultimele zile, cererea pentru Tether şi alte token-uri pe prima linie a fost o reamintire grăitoare a importanţei criptoactivelor, nu doar ca o alternativă atunci când încrederea în monedele tradiţionale şi accesul la acestea este grav limitat, ci şi ca instrument de schimbare a mentalităţii colective”, a susţinut Simon Peters, analistul eToro pentru piaţa criptoactivelor.

Potrivit acestuia, ONG-urile ucrainene au înregistrat fluxuri de donaţii în criptoactive în timpul crizei. Un donator a trimis peste 3 milioane de dolari în bitcoin, pe măsură ce ucrainenii se îndreaptă spre crowdfunding pentru a-şi finanţa apărarea îndepărtându-se de bănci sau de instituţiile financiare tradiţionale pentru a accesa fonduri.

Potrivit Elliptic, au fost făcute peste 4.000 de donaţii până în prezent, pe măsură ce grupurile de voluntari şi ONG-urile îşi fac publicitate online pentru portofelele cripto.

Aceste evoluţii demonstrează faptul că activele digitale nu sunt o clasă de active care au o simplă reacţie la evenimente pe măsură ce acestea se desfăşoară, ci sunt direct legate de cererile de pe teren, ceea ce ar putea, prin urmare, să ducă la o intensificare a reacţiilor de pe piaţă.

Preţurile criptoactivelor rămân la nivel scăzut, pe măsură ce conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a intensificat, iar ucrainenii se orientează spre acest tip de monede.

Bitcoin se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 38.000 de dolari, după ce săptămâna trecută ajunsese sub 35.000 de dolari. Între timp, ether se tranzacţionează în jurul valorii de 2.600 de dolari, după ce a scăzut sub 2.300 dolari săptămâna trecută, în condiţii de volatilitate.

Acest lucru continuă tendinţa recentă a cripto care se comportă ca „active cu risc”. BTC, în special, a oglindit acţiunile americane la un nivel fără precedent, ceea ce înseamnă că traiectoria descendentă a preţurilor observată în ultimele săptămâni este de aşteptat, pe baza performanţei S&P 500.

„În climatul actual, nu este surprinzător faptul că mulţi investitori caută să îşi diminueze riscul, iar evaluările au reflectat acest lucru. În cazul în care tensiunile actuale se calmează rapid, atunci am putea asista la o revenire a apetitului pentru risc. Cu toate acestea, avem în continuare o inflaţie ridicată, creşteri ale ratelor dobânzilor şi discuţii despre scăderea lichidităţii economice în curs de desfăşurare, ceea ce înseamnă că piaţa ar putea avea nevoie de mai multă claritate înainte ca preţurile să înceapă cu adevărat să se mişte din nou în sens ascendent”, a mai spus analistul.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...