UDMR propune revenirea indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din media veniturilor

UDMR va propune în Parlament amendarea OU 124/ 2011 privind asistenţa socială, astfel încât cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului să revină la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate bugetară, respectiv 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 10:25
UDMR propune revenirea indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din media veniturilor

Vicepreşedintele UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că UDMR va propune mai multe amendamente de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.

„Primul amendament va fi revenirea la cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul celui de dinaintea introducerii măsurilor de austeritate bugetară, adică 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani”, a arătat Borbely.

Potrivit acestuia, UDMR va propune totodată ca, în cazul naşterii gemelare sau succesive, în care perioada celor două concedii de creştere a copilului se suprapun, cuantumul indemnizaţiei pentru cel de al doilea sau al treilea copil să se majoreze cu 30%, dar nu mai puţin de 1,2 ISR (indemnizaţia socială de referinţă), şi eliminarea dispoziţiilor discriminatorii care stabilesc, în situaţia actuală, că familia nu beneficiează de indemnizaţie începând cu cel de al patrulea copil.

Un alt amendament va propune ca indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizaţie, să fie acordat pe o perioadă de 3 ani, începând cu cel de al patrulea copil.

Borbely a arătat că UDMR doreşte şi introducerea posibilităţii ca părintele care nu a solicitat concediul de creştere a copilului să beneficieze de o lună de concediu şi indemnizaţie într-un termen extins, cuprins între momentul naşterii copilului până la împlinirea vârstei de 8 ani.

Un ultim amendament propus de UDMR va fi eliminarea restricției de angajare pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de ocupare parțială concomitent cu deducerea proporțională a indemnizației de creștere a copilului.

În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare, iar tendinţa va continua – BCE
Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare, iar tendinţa va continua – BCE
Instituţiile financiare din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare în trimestrul trei din 2021 şi se estimează ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.10.2021
Euro rămâne la 4,94 lei pe piaţa interbancară, aproape de cursul anunţat ieri de Banca Naţională.
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Un startup din Germania pătrunde pe piața românească și promite să le aducă bucureștenilor cumpărăturile în 10 ...