Udrea: Schimbarea brandului turistic, o idee care trădează diletantism şi lipsă de viziune

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea consideră că ideea schimbării brandului turistic al României "trădează diletantism şi lipsă de viziune".
Economica.net - sâm, 30 mart. 2013, 20:33
Udrea: Schimbarea brandului turistic, o idee care trădează diletantism şi lipsă de viziune

„Am primit cu foarte mare surprindere ideea posibilităţii schimbării brandului de turism naţional. În conditiile în care turismul românesc este una dintre ramurile economice cu cele mai mari creşteri economice în ultimii ani, 16% în 2011 şi 9,3% în 2012, iar brandul a primit mai multe premii internaţionale (printre care premiul de excelenţă la Târgul de turism de la Munchen), dar şi aprecieri din partea responsabililor Organizaţiei Mondiale a Turismului, decizia de a înlocui brandul trădează diletantism şi lipsă de viziune”, scrie Udrea pe blogul său.

În opinia sa, aceastp decizie arată „incapacitatea neînţelegerii mecanismelor europene – pentru că, dacă noi am renunţa la brandul pe care l-am folosit până acum, ar trebui să dăm toţi banii înapoi pe care i-am cheltuit deja”. Udrea menţionează că este vorba despre zeci de milioane de euro.

„Nu ştiu cifra exactă, pentru că Ministerul Turismului nu a mai comunicat nimic în acest sens. În plus, nici nu am putea face un al doilea brand pe bani europeni. Vorbim de o decizie care ar putea costa România 75 de milioane de euro, atât cât am primit pe axa 5.3 a Programului Operaţional Regional”, susţine Elena Udrea.

Ea precizează că România are o strategie de promovare care trebuie implementată până în 2016, pentru că aşa s-a angajat în faţa celor care au finanţat şi au avizat favorabil proiectul brandului.

Udrea mai scrie că în anii 2011 şi 2012 au existat creşteri de 15-17% a înnoptărilor turiştilor străini în România.

„Deci, este evident efectul benefic al brandului turistic. În condiţiile acestea, rezultatele implementării actualului brand turistic trebuie măsurate profesionist şi decis paşii de urmat în funcţie de concluziile analizei. În niciun caz nu poţi decide schimbarea brandului după ureche, în funcţie de ce auzi la televiziunea şefului tău politic, Voiculescu”, adaugă Udrea.

Fostul ministru PDL al Turismului mai susţine că, de un an de zile, de când USL a ajuns la guvernare, nu s-a mai făcut nimic pe direcţia implementării strategiei de promovare a brandului, România nu a mai avut parte de niciun fel de promovare, în afară de sponsorizarea concertului Lady Gaga. Ea scrie că începând din acest an nu se mai participă nici măcar la târguri de turism unde s-ar putea promova brandul şi produsele turistice româneşti.

„Înţeleg că există birouri de turism internaţionale care din octombrie sau noiembrie nu au mai primit bani nici pentru salarii sau cheltuieli curente de întreţinere, cele mai multe fiind practic închise. Ce să mai vorbim de faptul că nu s-a profitat deloc de Festivalul Olimpic al Tineretului European, pentru a promova România în plan internaţional ca destinaţie pentru iubitorii sporturilor de iarnă, folosind resursele de finanţare ale brandului turistic. Actuala conducere a Turismului nu a fost în stare să participe la publicitatea evenimentului sportiv organizat la Braşov, despre care toată lumea a spus că infrastructura a fost excelentă, dar organizarea şi promovarea deficitare. Incapacitate totală de a gestiona domeniul acesta cu potenţial economic uriaş a actualului ministru delegat!”, susţine Elena Udrea.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...