UE: Băncile din Spania vor fi monitorizate de Troica CE – BCE – FMI

Specialişti ai Troicii Banca Centrală Europeană (BCE) - FMI - Comisia Europeană (CE) vor monitoriza ajutorul de până la 100 de miliarde de euro pentru Spania, a anunţat, luni, executivul comunitar, sugerând că acordul ar putea fi mai dur decât a semnalat guvernul de la Madrid.
Economica.net - lun, 11 iun. 2012, 15:38
UE: Băncile din Spania vor fi monitorizate de Troica CE - BCE - FMI

Declaraţiile din partea Spaniei şi Uniunii Europene au lăsat fără răspuns mai multe întrebări, inclusiv suma exactă de care va avea nevoie ţara şi modul în care vor fi puse la dispoziţie fondurile, potrivit Wall Street Journal.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, duminică, că acordul va include doar condiţii legate de sectorul bancar şi nu a făcut referire la monitorizare externă a procesului de recapitalizare.

Într-un interviu pentru postul spaniol de radio Cadena Ser, vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, a declarat că executivul comunitar va avea un rol important în procesul de recapitalizare şi că intenţionează să monitorizeze planurile individuale ale băncilor pentru folosirea de fonduri.

„Oricine dă bani nu-i dă pe gratis. Vor fi oameni care vor veni în Spania pentru a se asigura că banii sunt folosiţi aşa cum trebuie”, a afirmat Almunia.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Amadeu Altafaj a declarat că finanţarea pentru Spania va fi însoţită de „condiţii stricte” privind supravegherea reformei sectorului bancar spaniol. Potrivit lui Altafaj, care la fel ca Almunia, este spaniol, condiţiile depind de îndeplinirea ţintelor macroeconomice asumate anterior de Spania.

În ultimele zile, Comisia şi-a exprimat susţinerea pentru relaxarea ţintelor pe care Spania trebuie să le îndeplinească în acest an, având în vedere situaţia economică delicată. Planurile actuale vizează o reducere a deficitului bugetar la 5,3% anul acesta, de la 8,9% anul trecut, însă mulţi economişti consideră că obiectivul este imposibil, întrucât ţara se aşteaptă la o contracţie de 1,7% în acest an.

Dobânda pe care Spania o va plăti nu a fost încă decisă, potrivit unui comunicat al Trezoreriei Spaniei.

Trezoreria a precizat că acordul pentru sectorul bancar nu va influenţa planul de împrumut al statului pentru anul în curs. Spania trebuie să-şi menţină accesul la pieţele financiare pentru a evita o situaţie în care ar deveni necesară salvarea întregii economii, precum în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Până la 1 iunie, Trezoreria a împrumutat deja 56% din suma planificată în acest an, de 86 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...