UE a aprobat norme mai stricte pentru agenţiile de rating

Comisia Europeană a aprobat luni noile norme ce reglementează activitatea agenţiilor de rating, prin care se încearcă creşterea transparenţei şi reducerea riscului apariţiei unor conflicte de interese, relatează agenţia de presă EFE.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 14:27
UE a aprobat norme mai stricte pentru agenţiile de rating

Evaluărilor celor mai influente agenţii de rating, Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch, toate americane, au pus

numeroase probleme unor ţări din zona euro în timpul crizei, scăzând credibilitatea acestor state şi împiedicând astfel finanţarea lor cu dobânzi rezonabile pe pieţele financiare internaţionale.

Noile norme nu prevăd crearea unei entităţi europene, dar instituie un regim de rotaţie între agenţii. Astfel, emitenţii produselor financiare structurate care plătesc agenţiile de rating pentru evaluarea acestor produse vor fi obligaţi să schimbe agenţia de rating la fiecare patru ani.

Având în vedere complexitatea instrumentelor financiare structurate şi rolul acestora în criza financiară, noua reglementare obligă emitenţii acestora să ceară evaluarea lor de cel puţin două agenţii de rating.

Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, agenţiile de rating vor fi obligate să anunţe public dacă vreuna dintre entităţile pe care le evaluează deţine peste 5% din capitalul respectivei agenţii de rating sau din drepturile de vot în cadrul acesteia. De asemenea, societăţile emiţătoare de produse financiare nu vor avea dreptul să deţină peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot în mai mult de o singură agenţie de rating.

În plus, investitorii vor putea să ceară agenţiilor de rating despăgubiri dacă suferă o pierdere ca urmare a acţiunii acesteia.

Cât priveşte calificativele asupra datoriilor suverane, agenţiile de evaluare financiară vor fi obligate să le revizuiască la fiecare 6 luni, în loc de 12 luni cum se procedează în prezent.

Odată cu adoptarea acestei normative, se modifică şi regulile ce privesc supravegherea fondurilor de pensii, a organismelor de investiţii colective în valori mobiliare şi gestiunea fondurilor de investiţii alternative, pentru a reduce dependenţa acestora faţă de agenţiile de rating.

Adoptarea noilor norme survine după acordul cu Parlamentul European, din data de 27 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Concurenţei: Anunţarea unor majorări de preţuri poate încălca Legea Concurenţei
Consiliul Concurenţei: Anunţarea unor majorări de preţuri poate încălca Legea Concurenţei
Consiliul Concurenţei atrage atenţia asociaţiilor profesionale că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent ...
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul ...
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat la asigurător
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat ...
Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance, jumătate din piaţa construcţiilor apelând ...