UE a dat ”undă verde” brevetului unic european

Miniştrii industriei din ţările Uniunii Europene şi-au dat acordul luni pentru crearea unui brevet unic european, un proiect în elaborare de treizeci de ani şi care ar urma să permită întărirea competitivităţii întreprinderilor europene, relatează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 18:10
UE a dat ''undă verde'' brevetului unic european

”Este o decizie istorică care va stimula inovaţia şi creşterea economică”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier.

Proiectul de brevet unic, care ar urma să faciliteze protecţia invenţiilor în UE şi să reducă semnificativ costurile, urmează să primească marţi aprobarea Parlamentului European.

În prezent, un brevet trebuie să fie obţinut şi apoi validat pentru fiecare din cele 27 de state membre. În SUA, în China este suficient un singur demers. Aceasta are un impact net asupra costului brevetelor europene care sunt de optsprezece ori mai scumpe decât în SUA, 36.000 de euro faţă de 2.000 de euro. În China, costul unui brevet este de numai 600 de euro, a reamintit Barnier.

Viitoarele simplificări administrative, graţie brevetului unic, vor permite reducerea costurilor depunerii unui brevet. Un brevet unitar nu va costa, în timpul perioadei de tranziţie, decât 6.500 de euro. Acest cost va fi redus sub 5.000 de euro după perioada de tranziţie, a dat asigurări Barnier. ”Este o reducere considerabilă a sarcinilor care apasă asupra întreprinderilor, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii /IMM-uri/ mai puţin sau nu”, a declarat el.

Brevetul european face obiectul unei cooperări întărite între 25 din cele 27 de state ale UE, deoarece Spania şi Italia au refuzat să participe, pentru a protesta faţă de faptul că brevetele nu sunt traduse decât în cele trei limbi de lucru ale Uniunii: germana, engleza şi franceza.

Cele două ţări au făcut recursuri în justiţie. Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie /CEJ/, al cărui aviz este în general respectat de Curte, îşi va face cunoscute marţi concluziile în această problemă.

Crearea brevetului unic european a întâmpinat în iunie dificultăţi din cauza unui dezacord între Parlamentul European şi state. Eurodeputaţii se tem îndeosebi că, în caz de litigiu în materie de brevet, Competenţa CEJ va scădea.

Preşedinţia cipriotă a UE a propus în noiembrie un nou text pentru a răspunde acestor temeri şi care ar putea astfel satisface Spania şi Italia. El propune de fapt ca cererile de brevet să poată fi depuse în orice limbă europeană după care să fie traduse într-una din cele trei limbi de lucru. Odată înregistrate, brevetele vor fi traduse în cele 23 de limbi ale UE.

Primul brevet european ar putea fi depus ”în 2014”, potrivit Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...