UE a dat ”undă verde” brevetului unic european

Miniştrii industriei din ţările Uniunii Europene şi-au dat acordul luni pentru crearea unui brevet unic european, un proiect în elaborare de treizeci de ani şi care ar urma să permită întărirea competitivităţii întreprinderilor europene, relatează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 18:10
UE a dat ''undă verde'' brevetului unic european

”Este o decizie istorică care va stimula inovaţia şi creşterea economică”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier.

Proiectul de brevet unic, care ar urma să faciliteze protecţia invenţiilor în UE şi să reducă semnificativ costurile, urmează să primească marţi aprobarea Parlamentului European.

În prezent, un brevet trebuie să fie obţinut şi apoi validat pentru fiecare din cele 27 de state membre. În SUA, în China este suficient un singur demers. Aceasta are un impact net asupra costului brevetelor europene care sunt de optsprezece ori mai scumpe decât în SUA, 36.000 de euro faţă de 2.000 de euro. În China, costul unui brevet este de numai 600 de euro, a reamintit Barnier.

Viitoarele simplificări administrative, graţie brevetului unic, vor permite reducerea costurilor depunerii unui brevet. Un brevet unitar nu va costa, în timpul perioadei de tranziţie, decât 6.500 de euro. Acest cost va fi redus sub 5.000 de euro după perioada de tranziţie, a dat asigurări Barnier. ”Este o reducere considerabilă a sarcinilor care apasă asupra întreprinderilor, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii /IMM-uri/ mai puţin sau nu”, a declarat el.

Brevetul european face obiectul unei cooperări întărite între 25 din cele 27 de state ale UE, deoarece Spania şi Italia au refuzat să participe, pentru a protesta faţă de faptul că brevetele nu sunt traduse decât în cele trei limbi de lucru ale Uniunii: germana, engleza şi franceza.

Cele două ţări au făcut recursuri în justiţie. Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie /CEJ/, al cărui aviz este în general respectat de Curte, îşi va face cunoscute marţi concluziile în această problemă.

Crearea brevetului unic european a întâmpinat în iunie dificultăţi din cauza unui dezacord între Parlamentul European şi state. Eurodeputaţii se tem îndeosebi că, în caz de litigiu în materie de brevet, Competenţa CEJ va scădea.

Preşedinţia cipriotă a UE a propus în noiembrie un nou text pentru a răspunde acestor temeri şi care ar putea astfel satisface Spania şi Italia. El propune de fapt ca cererile de brevet să poată fi depuse în orice limbă europeană după care să fie traduse într-una din cele trei limbi de lucru. Odată înregistrate, brevetele vor fi traduse în cele 23 de limbi ale UE.

Primul brevet european ar putea fi depus ”în 2014”, potrivit Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...