UE a dat ”undă verde” brevetului unic european

Economica.net
10 12. 2012
european_commission_96115000

”Este o decizie istorică care va stimula inovaţia şi creşterea economică”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier.

Proiectul de brevet unic, care ar urma să faciliteze protecţia invenţiilor în UE şi să reducă semnificativ costurile, urmează să primească marţi aprobarea Parlamentului European.

În prezent, un brevet trebuie să fie obţinut şi apoi validat pentru fiecare din cele 27 de state membre. În SUA, în China este suficient un singur demers. Aceasta are un impact net asupra costului brevetelor europene care sunt de optsprezece ori mai scumpe decât în SUA, 36.000 de euro faţă de 2.000 de euro. În China, costul unui brevet este de numai 600 de euro, a reamintit Barnier.

Viitoarele simplificări administrative, graţie brevetului unic, vor permite reducerea costurilor depunerii unui brevet. Un brevet unitar nu va costa, în timpul perioadei de tranziţie, decât 6.500 de euro. Acest cost va fi redus sub 5.000 de euro după perioada de tranziţie, a dat asigurări Barnier. ”Este o reducere considerabilă a sarcinilor care apasă asupra întreprinderilor, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii /IMM-uri/ mai puţin sau nu”, a declarat el.

Brevetul european face obiectul unei cooperări întărite între 25 din cele 27 de state ale UE, deoarece Spania şi Italia au refuzat să participe, pentru a protesta faţă de faptul că brevetele nu sunt traduse decât în cele trei limbi de lucru ale Uniunii: germana, engleza şi franceza.

Cele două ţări au făcut recursuri în justiţie. Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie /CEJ/, al cărui aviz este în general respectat de Curte, îşi va face cunoscute marţi concluziile în această problemă.

Crearea brevetului unic european a întâmpinat în iunie dificultăţi din cauza unui dezacord între Parlamentul European şi state. Eurodeputaţii se tem îndeosebi că, în caz de litigiu în materie de brevet, Competenţa CEJ va scădea.

Preşedinţia cipriotă a UE a propus în noiembrie un nou text pentru a răspunde acestor temeri şi care ar putea astfel satisface Spania şi Italia. El propune de fapt ca cererile de brevet să poată fi depuse în orice limbă europeană după care să fie traduse într-una din cele trei limbi de lucru. Odată înregistrate, brevetele vor fi traduse în cele 23 de limbi ale UE.

Primul brevet european ar putea fi depus ”în 2014”, potrivit Comisiei Europene.