UPDATE – UE a impus un embargo asupra petrolului rusesc care ar bloca două treimi din livrările către Europa. Mecanismul este încă neclar

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel, transmit marţi Reuters şi AFP. Ungaria s-a opus unei interdicții totale, scrie BBC.
Mihai Nicuţ - mar, 31 mai 2022, 03:00
UPDATE - UE a impus un embargo asupra petrolului rusesc care ar bloca două treimi din livrările către Europa. Mecanismul este încă neclar

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a întrerupt „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă. El a adăugat că aceasta a pus „presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”.

Reducerea, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,”acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război” şi punând o „presiune maximă” asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Datorită angajamentului voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului”, a precizat, pe Twitter, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba, scrie Agerpres.

Potrivit Palatului Elysée, embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Urmează să aibă loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.

Interdicția face parte ce se numește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, aprobat la summit-ul de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre a trebuit să cadă de acord.

BBC notează că “membrii UE au petrecut ore întregi luptându-se să rezolve divergențele dintre interzicerea importurilor de petrol din Rusia, principalul adversar fiind Ungaria”.

Totuși, la această oră nu este clar dacă vor fi suspendate parțial sau total importurile de petrol pe mare, dacă sancțiunea va viza, parțial, și importurile pe conductă și care va fi ritmul de reducere a livrărilor.

“Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană – care elaborează legi pentru statele membre – în urmă cu o lună, dar rezistența, în special din partea Ungariei, a oprit ultima adoptarea acestei runde de sancțiuni a UE”, mai arată BBC.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Republica Cehă, au cerut și ele mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc. Bulgaria, deja rămasă fără gazul rusesc, căuta opțiuni să se renunțe la embargou, cel puțin după cum arată BBC.

Nici creșterea costului vieții, resimțită în Europa nu a ajutat. Prețurile ridicate ale energiei – printre altele – au redus apetitul unor țări UE pentru sancțiuni care ar putea afecta, în consecință, propriile economii., mai spune media britanică.

Anterior discuțiilor, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că așteptările ei sunt „scăzute” că se va ajunge la un acord.

Conform BBC,  premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre. El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit prin videoconferință, a îndemnat țările UE să înceteze cu „certurile” lor interne, declarând că au ajutat doar Moscova prin această atitudine, potrivit aceleiași surse.

„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, sunt dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelensky.

La rândul lui, prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins,  a spus că țările membre nu ar trebui să se „împotmolească” în propriile interese personale. „Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a spus el, potrivit BBC.

Citește și:

Alte sancţiuni

Liderii europeni au convenit să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european.”Acest pachet de sancţiuni include măsuri puternice, cum ar fi retragerea din Swift a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank”, a declarat Charles Michel, scrie Agerpres.

Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Autorităţile de la Kiev şi-au calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar, scrie Agerpres.

Finanţarea europeană va lua forma unor „împrumuturi pe termen lung” cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană, potrivit AFP.

Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill, scrie Agerpres.

Summitul de două zile care se desfăşoară la Bruxelles urmează să abordeze marţi consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...