UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie – Eurostat

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro, faţă de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - vin, 16 apr. 2021, 14:24
UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie - Eurostat

Exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% faţă de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 17,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (minus 46,1%). 12 ţări membre UE au raportat creşteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%) şi Slovacia (25,8%).

În privinţa importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (minus 25,3%) şi Malta (minus 25%), iar cele mai mari creşteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) şi Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 29,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 20,5 miliarde de euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde de euro, de la un plus de 25 miliarde de euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creşterii importurilor (9,3%) şi a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relaţia cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (minus 19,5%), cât şi a exporturilor (minus 6,9%).

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menţinut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...