UE acordă Franţei doi ani suplimentari pentru reducerea deficitului bugetar

Franţa a obţinut vineri acordul Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar, până în 2015, în condiţiile în care CE anticipează că economia franceză va fi în recesiune în acest an, iar şomajul va creşte îngrijorător, relatează AFP.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 17:15
UE acordă Franţei doi ani suplimentari pentru reducerea deficitului bugetar

Executivul UE estimează că deficitul bugetar al Franţei va atinge 3,9% din PIB în acest an şi 4,2% anul viitor.

Guvernul de la Paris se aşteaptă la un deficit bugetar de 3,7% în 2013 şi de 2,9% în 2014.

Comisia prognozează că Franţa va fi în recesiune în acest an, cu o contracţie economică de 0,1%, în timp ce guvernul anticipează un avans de 0,1%.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a insistat că flexibilitatea manifestată de Comisia Europeană în privinţa Franţei, în privinţa gestionării deficitului bugetar, nu înseamnă că autorităţile nu trebuie să facă eforturi suplimentare.

CE pune recesiunea uşoară anticipată în Franţa pe seama consumului intern redus, din cauza şomajului mare şi a majorării impozitelor.

Un alt factor negativ care afectează creşterea economică este neîncrederea antreprenorilor, care riscă să se manifeste în reticenţa faţă de investiţii.

Rehn a menţionat totodată înrăutăţirea persistentă a competitivităţii exporturilor franceze.

Comisia anticipează că rata şomajului va începe să scadă în acest an în majoritatea ţărilor zonei euro, dar nu şi în Franţa, unde se va stabiliza la 10,6%, urmând să urce la 10,9% în 2014.

Datele publicate vineri de Comisia Europeană în prognoza economică de primăvară scot în evidenţă decuplarea tot mai mare a economiei franceze de cea germană.

Economia germană va înregistra anul viitor o creştere de 1,8%, faţă de numai 1,1% în cazul celei franceze. În plus, şomajul din Germania va scădea anul viitor la 5,3%, potrivit Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...