1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

News

UE aplică o amendă antitrust record, de 1,47 mld. euro, unor producători mari de electronice

Comisia Europeană a amendat şapte producători mari de electronice cu suma record de 1,47 miliarde de euro, după ce a descoperit dovezi de creştere artificială a preţurilor tuburilor catodice folosite la modelele mai vechi de televizoare şi de monitoare PC, pe parcursul a 10 ani.

05 dec, 2012 | Mediafax

Companiile Philips, Samsung SDI, LG Electronics, Technicolor şi MTPD, deţinută în prezent de Panasonic, s-au înţeles în perioada 1996-2006 pentru restricţionarea producţiei şi împărţirea clienţilor, în scopul creşterii preţurilor tuburilor catodice, a anunţat miercuri Executivul UE, relatează Financial Times.

"Aceste carteluri prezintă cel mai grav tip de comportament anticoncurenţial, strict interzis companiilor cu afaceri în Europa", a declarat Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE însărcinat cu politica în domeniul concurenţei.

Tuburile catodice reprezentau în perioada respectivă 70% din preţul ecranelor, a arătat Almunia

Amenda cumulată de 1,47 miliarde de euro este cea mai severă penalizare impusă vreodată de Comisie printr-o singură decizie. Autorităţile de reglementare din Europa şi Statele Unite au aplicat deja amenzi semnificative mai multor producători de ecrane plate, pentru activităţi similare de fixare a preţurilor, în perioada 2001-2006.

Tehnologia ecranelor plate a început să înlocuiască ecranele cu tuburi catodice pentru televizoare şi monitoare PC aproximativ din anul 2000.

Compania Chungwha Picture Tube, din Taiwan, a scăpat de amendă pentru că a alertat autorităţile de reglementare de existenta cartelurilor.

Cea mai mare amendă a fost aplicată Philips, de 450 milioane de euro, dar compania a anunţat că va contesta decizia.

Restul companiilor nu au putut fi contactate pentru comentarii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO