1EUR = 4.7669 RON | Bucureşti 19 º

News

UE aplică o amendă antitrust record, de 1,47 mld. euro, unor producători mari de electronice

Comisia Europeană a amendat şapte producători mari de electronice cu suma record de 1,47 miliarde de euro, după ce a descoperit dovezi de creştere artificială a preţurilor tuburilor catodice folosite la modelele mai vechi de televizoare şi de monitoare PC, pe parcursul a 10 ani.

05 dec, 2012 | Mediafax

Companiile Philips, Samsung SDI, LG Electronics, Technicolor şi MTPD, deţinută în prezent de Panasonic, s-au înţeles în perioada 1996-2006 pentru restricţionarea producţiei şi împărţirea clienţilor, în scopul creşterii preţurilor tuburilor catodice, a anunţat miercuri Executivul UE, relatează Financial Times.

"Aceste carteluri prezintă cel mai grav tip de comportament anticoncurenţial, strict interzis companiilor cu afaceri în Europa", a declarat Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE însărcinat cu politica în domeniul concurenţei.

Tuburile catodice reprezentau în perioada respectivă 70% din preţul ecranelor, a arătat Almunia

Amenda cumulată de 1,47 miliarde de euro este cea mai severă penalizare impusă vreodată de Comisie printr-o singură decizie. Autorităţile de reglementare din Europa şi Statele Unite au aplicat deja amenzi semnificative mai multor producători de ecrane plate, pentru activităţi similare de fixare a preţurilor, în perioada 2001-2006.

Tehnologia ecranelor plate a început să înlocuiască ecranele cu tuburi catodice pentru televizoare şi monitoare PC aproximativ din anul 2000.

Compania Chungwha Picture Tube, din Taiwan, a scăpat de amendă pentru că a alertat autorităţile de reglementare de existenta cartelurilor.

Cea mai mare amendă a fost aplicată Philips, de 450 milioane de euro, dar compania a anunţat că va contesta decizia.

Restul companiilor nu au putut fi contactate pentru comentarii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO