UE contribuie cu 12 milioane de euro la distrugerea arsenalului chimic sirian

Economica.net
17 02. 2014
chemical_weapons_490x326_48934500

Contribuţia a fost promisă de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate în decembrie şi a devenit realitate luni, după semnarea contractului de către comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.

Utilizarea armelor în Siria în august 2013 a fost condamnată cu fermitate de comunitatea internaţională şi au fost decise o serie de iniţiative, printre care şi crearea acestui fond de economii, pentru a răspunde provocării reprezentate de distrugerea arsenalului chimic sirian, care a început la sfârşitul lui septembrie anul trecut, informează un comunicat al CE.

Activităţile incluse în program includ transportul, tratarea şi depozitarea materialelor chimice în afara Siriei şi vor fi realizate în comun de ONU şi de OIAC.

‘Acesta este un program fără precedent în ceea ce priveşte amploarea şi calendarul în istoria distrugerii armelor chimice. CE aşteaptă cu nerăbdare o bună cooperare cu OIAC şi ONU în această chestiune şi speră că distrugerea armelor chimice va fi un pas mai aproape în direcţia finalizării conflictului din Siria’, a spus Andris Piebalgs, citat în comunicat.

La rândul ei, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a salutat efortul semnificativ al tuturor părţilor implicate pentru respectarea angajamentului către OIAC din decembrie. ‘Sprijinul nostru pentru distrugerea armelor chimice siriene demonstrează angajamentul UE de a ne asigura că aceste arme teribile nu sunt folosite din nou’, a apreciat Ashton.

În afară de fondurile anunţate luni, UE a oferit sprijin tehnic şi logistic, de exemplu prin furnizarea de vehicule blindate, în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro. În plus, din 2004 şi până în prezent UE a furnizat sprijin general pentru OIAC în valoare de 9,4 milioane de euro, ceea ce ridică contribuţia blocului comunitar la OIAC la aproape 26 de milioane de euro.