1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

UE dă zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău

Uniunea Europeană va aloca suplimentar zece milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova, potrivit site-ului oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova, transmite RIA Novosti.

10 sep, 2014 | Agerpres

Conform comunicatului de pe site-ul ministerului, această plată suplimentară se va efectua în cursul anului viitor.

'În acest an, Uniunea Europeană a alocat suplimentar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chişinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chişinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Această plată suplimentară se va efectua în 2015', se arată în comunicatului postat pe site-ul Ministerului Economiei din Republica Moldova.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi - Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi este îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Prin intermediul programului de suport bugetar pentru energie al UE, destinat modernizării sectorului energetic din Republica Moldova, din 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro, ca suport financiar pentru diversificare energetică, conectarea la piaţa energetică a UE, precum şi pentru promovarea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile. Acest program face parte din cele cinci operaţiuni de suport bugetar ale UE în valoare de peste 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei naţionale din Republica Moldova.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO