UE forțează renunțarea la combustibilii fosili cu mult înainte de 2050. Dispute pe captarea carbonului

Uniunea Europeană va face presiuni pentru un angajament global la COP28 în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili "cu mult înainte de 2050", a anunțat respobsabilul UE pentru climă, Frans Timmermans, potrivit Climate Home News, citată de Euractiv.
Mihai Nicuţ - vin, 14 iul. 2023, 18:29
UE forțează renunțarea la combustibilii fosili cu mult înainte de 2050. Dispute pe captarea carbonului

Angajamentul ar însemna oprirea producției de energie pe bază de cărbune și eliminarea emisiilor din sectorul petrolului și al gazelor, dar cu un rol minim al captării carbonului, a adăugat el. UE și-a dezvăluit obiectivele comune înainte de summitul privind clima din Duba, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului și energiei din blocul comunitar, care a avut loc în Spania.

În cadrul reuniunii, la care a participat și șeful COP28, Sultan Al Jaber, Timmermans a declarat că UE dorește ca guvernele să semneze un angajament cu trei elemente principale: triplarea surselor de energie regenerabilă până în 2030, dublarea ratelor anuale de creștere a eficienței energetice și o eliminare accelerată a combustibililor fosili, cu un rol „rezidual” pentru tehnologiile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

„Trebuie să eliminăm, neabătut, combustibilii fosili cu mult înainte de 2050”, a declarat responsabilul UE pentru climă.

Dezacorduri în ceea ce privește captarea carbonului

Ultimul punct se referă la utilizarea captării și stocării carbonului (CCUS), un termen generic pentru o serie de procese care vizează captarea emisiilor de CO2 cauzate de arderea combustibililor fosili.

CCUS se află în centrul unei dezbateri profunde. Țările producătoare de petrol și gaze naturale și industria susțin că este necesar să se extragă gaze dăunătoare pentru climă, în timp ce lumea continuă să alimenteze activitățile cu combustibili fosili. Militanții și o serie de națiuni progresiste susțin că este o portiță de scăpare pentru industria combustibililor fosili care va prelungi criza climatică.

Gazda COP28, Emiratele Arabe Unite, sunt un mare susținător al CCUS. În luna mai, Al Jaber a provocat furia multor observatori ai politicii climatice atunci când a cerut eliminarea treptată a „emisiilor de combustibili fosili”, afirmând că petrolul și gazele vor continua să joace un rol în viitorul apropiat. De atunci, șeful COP28 și-a îndulcit ușor poziția, făcând apel la o tranziție energetică accelerată care să „reducă treptat utilizarea combustibililor fosili”.

Rolul „rezidual”

Poziția UE prezentată de Timmermans arată o concentrare similară asupra eliminării „emisiilor”, dar indică limite mai clare în ceea ce privește utilizarea CCUS

„Este important să avem o înțelegere precisă a rolului „fosilelor diminuate” într-o economie net-zero”, a declarat șeful UE pentru climă. „Acestea trebuie să fie reziduale și numai în sectoarele greu de abătut. Iar sectorului îi revine sarcina de a demonstra că acest lucru este realizabil și de a propune strategii de investiții credibile în tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”.

A ajunge la un acord asupra unei definiții a termenului „neabătut” și asupra rolului pe care trebuie să-l joace CCUS va fi, probabil, una dintre luptele definitorii ale summitului privind clima de la Dubai.

Lisa Fischer, de la grupul de reflecție E3G, a declarat că Timmermans „se concentrează pe bună dreptate asupra necesității de a defini „combustibilii fosili reduși” pentru a evita ca țările să se ascundă în spatele unui vis de captare a dioxidului de carbon, un vis care a progresat foarte puțin până acum”. Ea a adăugat, însă, că ar trebui să se pună accentul pe „reducerea treptată a utilizării combustibililor fosili, cu câteva etape clare înainte de anul 2050”.

Potrivit previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cărbunele, petrolul și gazele naturale trebuie să scadă cu 90%, 80% și, respectiv, 70% între 2021 și 2050, pentru a ajunge la zero emisii nete până la jumătatea secolului.

Triplarea energiei regenerabile

Celălalt mare angajament al UE în perspectiva COP28 se referă la triplarea ratei anuale de implementare a energiei regenerabile până în 2030.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că propunerea este un „angajament voluntar, fără caracter obligatoriu”, pe care alte țări îl pot semna.

Obiectivul se bazează pe o evaluare a AIE. Organizația a precizat că, în prezent, la nivel mondial există o capacitate de energie regenerabilă de aproximativ 3.300 GW. Pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, ar trebui să se adauge aproximativ 1.000 GW în fiecare an până în 2030, triplând capacitatea totală existent, până la la 10 350 GW.

Angajamentul privind energiile regenerabile este de așteptat să provoace mai puține fricțiuni în Dubai. Sultanul Al Jaber susține cu tărie propunerea, care a atras deja sprijinul SUA, Chile, Columbia și al reprezentanților statelor insulare mici.

sursa: Climate Home News, via Euractiv

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă, după aproximativ 27 de ani în care postul a fost rezervat,......
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...