1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

UE impune "dreptul la reparaţie": producătorii de electrocasnice, obligaţi să crească durata de viaţă a aparatelor şi să asigure piese de schimb

Începând cu anul 2021, producătorii de pe electrocasnice care vor să-şi vândă produsele în Uniunea Europeană, vor trebui să facă aparatele de uz casnic mai ușor de reparat şi cu un ciclu de viaţă mai lung.

03 oct, 2019 | | ECONOMICA.net

Uniunea Europeană a aprobat la 1 octombrie noi standarde menite să reducă amprenta de carbon şi să scadă factura la energie electrică a consumatorilor europeni.

Astfel, începând cu anul 2021, firmele vor trebui să producă aparate cu o durată de viaţă mai lungă și vor trebui să furnizeze piese de schimb pentru o perioadă de până la zece ani. Regulile se aplică pentru televizoare, sisteme de iluminat, mașini de spălat, mașini de spălat vase și frigidere.

"Împreună cu etichetele energetice mai inteligente, măsurile noastre ecologice pot economisi mulți bani consumatorilor europeni, și pot ajuta UE să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, eco-design-ul este un element cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și o contribuție directă la îndeplinirea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris. Pe măsură ce ne îndreptăm către obiectivul nostru pe termen lung al unei UE pe deplin decarbonizate până în 2050, strategia noastră de eficiență energetică și ecologie va deveni tot mai importantă", a declarat Comisarul european pentru acțiuni climatice și energie, Miguel Arias Cañete.

În conformitate cu noile standarde ale Comisiei Europene, producătorii vor trebui să pună la dispoziția reparatorilor profesionişti piese de schimb cum ar fi garnituri de uși și termostate. Aceste piese vor trebui să poată fi manevrate cu instrumente disponibile în mod obișnuit și fără a deteriora produsul.

UE estimează că noile standarde vor asigura că aparatele au o durată de viață mai lungă. Regulile includ, de asemenea, dispoziții pentru a face electrocasnicele mai eficiente din punct de vedere energetic.

De exemplu, evaluările pentru eficiența energetică a aparatelor vor fi creşte. Reglementările actuale sunt considerate depășite, peste 55% din mașinile de spălat vândute în UE au clasat A +++ pe etichetă.

Această măsură ar putea economisi direct 20 de miliarde de euro pe facturile de energie pe an, în Europa, începând cu 2030, echivalentul a 5% din consumul de energie electrică al UE, potrivit Comisiei Europene.

Actul normativ aprobat de Comisia Europeană va fi publicat în Monitorul Oficial al UE în săptămânile următoare şi, după aceea, va intra în vigoare în termen de 20 de zile. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO