UE încearcă să finalizeze reforma regulilor bugetare

Parlamentul European şi statele membre UE vor încerca vineri să finalizeze, în regim de urgenţă, reforma regulilor bugetare europene, care ar trebui să garanteze redresarea finanţelor publice şi în acelaşi timp să protejeze investiţiile, transmite AFP.
AGERPRES - vin, 09 feb. 2024, 13:48
UE încearcă să finalizeze reforma regulilor bugetare

Textul acordului, discutat de mai bine de doi ani, este criticat pentru marea sa complexitate şi ridiculizat de europarlamentarii de stânga drept un instrument care instaurează austeritatea în Europa.

Presaţi de timp, negociatorii Parlamentului şi cei ai statelor membre s-au reunit vineri la Bruxelles, începând cu ora 10:30, după alte două reuniuni care au avut loc săptămâna aceasta. Ei vor să finalizeze discuţiile până la sfârşitul acestei zile, pentru ca textul acordului să poată fi supus la vot în cursul primăverii, înaintea vacanţei parlamentare care precede alegerile europarlamentare din iunie.

Asta ar permite statelor membre să aplice noile reguli revizuite încă din acest an pentru bugetele lor din 2025.

Însă nimic nu este sigur.

„Termenele limită sunt evident foarte strânse”, recunoaşte un diplomat european. „Practic, nu există nicio flexibilitate în cadrul Consiliului, unde a fost deja extrem de dificil să se ajungă la un consens”, a explicat acest diplomat. Acest dosar are nevoie de aprobarea unanimă a celor 27 de state membre UE.

Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns în cele din urmă la o poziţie comună, chiar înainte de Crăciun, cu privire la această reformă care ar urma să creeze o combinaţie între norme bugetare stricte şi salvgardarea investiţiilor necesare pentru tranziţia ecologică sau apărare.

Ţările îndatorate din sudul Europei insistă pe o flexibilitate suplimentară în timp ce ţările „austere” din nordul Europei, grupate în jurul Germaniei, cer mai multă rigoare bugetară. Compromisul fragil convenit ar putea lăsa deci loc solicitărilor venite de la eurodeputaţi, care şi-au stabilit poziţia de negociere în data de 17 ianuarie.

„Anumite state membre apreciază că noul sistem oferă deja o marjă de manevră mult mai mare pentru investiţii, comparativ cu vechile reguli, iar adăugarea unei flexibilităţi suplimentare riscă să pună în pericol echilibrul textului”, a dezvăluit un alt diplomat.

Raportorul Parlamentului European Margarida Marques (S&D) trebuie să obţină concesii pentru a-şi convinge colegii din grupul social democraţilor să susţină reforma. „Am făcut progrese însă insuficiente. Ar trebui să veghem pentru ca statele membre să dispună de marja de manevră bugetară necesară pentru a face investiţii. Fără asta, Parlamentul nu îşi va da acordul”, a scris Margarida Marques pe contul său de X.

Cu toate acestea, ecologiştii şi unii europarlamentari social democraţi respins în bloc textul. Ei denunţă o revenire la austeritate după trei ani de suspendare a regulilor bugetare, în contextul şocului creat de pandemie şi războiul din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...