UE intenţionează să le acorde refugiaţilor ucraineni drept de şedere pentru o perioadă de până la trei ani

Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani, au afirmat oficialităţi UE şi franceze, informează luni Reuters.
AGERPRES - lun, 28 feb. 2022, 12:48
UE intenţionează să le acorde refugiaţilor ucraineni drept de şedere pentru o perioadă de până la trei ani

Cel puţin 300.000 de refugiaţi ucraineni au intrat în Uniunea Europeană până acum, iar blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru alte câteva milioane. Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, ţări membre UE, au frontieră terestră cu Ucraina.

”Este datoria noastră să îi preluăm pe cei care fug de război”, a declarat luni ministrul de interne francez Gerald Darmanin pentru postul France 2 TV. El a adăugat că duminică miniştrii de externe din UE au mandatat Comisia Europeană cu pregătirea propunerilor de acordare a protecţiei pentru refugiaţii ucraineni.

Miniştrii de interne europeni se vor întâlni din nou joi pentru a stabili detaliile. În primul semestru al acestui an Franţa asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Directiva UE privind protecţia temporară, elaborată după războaiele din Balcani din anii ’90, dar niciodată utilizată până acum, oferă acelaşi nivel de protecţie, pentru o perioadă de la 1 la 3 ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de şedere, acces la locuri de muncă, beneficii sociale şi tratament medical.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat că majoritatea miniştrilor au susţinut duminică această propunere, deşi au fost câţiva participanţi care au pus sub semnul întrebării oportunitatea ei.

Chestiunea priveşte întreaga Uniune Europeană, a subliniat Johansson.

”Vedem deja mulţi ucraineni care părăsesc ţara de primă intrare şi merg în alte state membre, în special în cele care au deja o mare populaţie ucraineană. Polonia este una dintre acestea, dar mai sunt Italia, Portugalia, Spania, Germania şi Republica Cehă”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

”Toate ţările membre UE sunt pregătite să primească refugiaţi din Ucraina”, a menţionat la rândul său ministrul de interne german Nancy Faeser.

Citând surse ONU, comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic a subliniat că este de aşteptat ca patru milioane de ucraineni să-şi părăsească ţara ca refugiaţi. Majoritatea dintre aceştia sunt femei şi copii, în condiţiile în care bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 ani şi 60 de ani sunt obligaţi să rămână în ţară, în virtutea stării de urgenţă.

În aprilie 2017, Parlamentul European a aprobat un acord de ridicare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni pentru şederi de scurtă durată în UE.

Cetăţenii ucraineni care posedă un paşaport biometric pot intra în UE fără viză pentru 90 de zile în orice interval de 180 de zile, ca turişti, pentru a vizita rude sau prieteni, pentru motive de afaceri, dar nu pentru a lucra. Această suspendare se aplică în toate statele UE, cu excepţia Irlandei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...