UE intenţionează să reamintească Beijingului că a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul său economic

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să profite de summitul virtual ce va fi organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa.
AGERPRES - vin, 01 apr. 2022, 10:36
UE intenţionează să reamintească Beijingului că a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul său economic

UE îi va semnala Chinei consecinţele pe care le va avea asupra relaţiilor cu blocul comunitar o eventuală decizie a Beijingului de a oferi „sprijin deschis” invaziei ruse, aflată acum în a doua lună, a declarat un oficial de rang înalt al UE înainte de discuţii.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca şi partenerii lor americani, fiind îngrijoraţi de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul.

Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic şi a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA şi NATO sunt cauza principală a acestei crize.

Occidentul este de asemenea îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancţiunile stricte ale Occidentului.

Aşteptările înaintea acestor discuţii sunt scăzute. Nu se au în vedere rezultate concrete, declaraţii comune sau conferinţe de presă şi nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piaţă a Chinei după SUA şi economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei şi Ţărilor de Jos luate la un loc. UE intenţionează să sublinieze această disparitate, au informat oficiali europeni.

Cu toate acestea, China şi Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunţat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relaţia dintre UE şi China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei – n.r.) au dus la sancţiuni în oglindă, care au îngheţat un important acord de investiţii dintre UE şi China.

Diferendul dintre China şi Lituania generat de relaţiile cu Taiwanul a escaladat de asemenea într-o dispută la scară mare cu UE şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...