UE: Interzicerea de către Rusia a importurilor de porci şi bovine încalcă regulile OMC

Interzicerea de către Rusia a importurilor de porci şi bovine din Uniunea Europeană, intrată în vigoare marţi, ridică întrebări serioase privind disponibilitatea Rusiei de a respecta legislaţia comercială internaţională, potrivit unor oficiali ai Comisiei Europene, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 21:29
UE: Interzicerea de către Rusia a importurilor de porci şi bovine încalcă regulile OMC

Rusia a impus de marţi o interdicţie temporară pentru importurile de porci şi bovine din toate ţările Uniunii Europene, din cauza răspândirii în spaţiul comunitar a virusului Schmallenberg şi a bolii limbii albastre.
De săptămâna viitoare, Rusia va opri şi achiziţiile de hrană de origine animală pentru bovine, decizie motivată de teama răspândirii în Rusia a bolii vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină) şi de necesitatea armonizării legislaţiei ruseşti cu cea internaţională.

Moscova a suspendat în luna februarie importurile de bovine din Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia şi Franţa, dar de marţi a extins interdicţia la nivelul întregii Uniuni Europene şi a inclus şi porcii, chiar dacă aceştia nu sunt afectaţi de virusul Schmallenberg.

Comisarul pentru Comerţ, Karel De Gicht, şi cel pentru Sănătate, John Dalli, au cerut ridicarea imediată a restricţiilor aplicate de Rusia, care este cea mai mare piaţă a exporturilor de animale vii ale UE.

„Comisia Europeană consideră că suspendarea importurilor nu respectă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), se arată într-un comunicat comun al celor doi comisari.

Ei au arătat că Rusia trimite un semnal negativ partenerilor internaţionali privind seriozitatea sa faţă de OMC, la care urmează să adere în acest an, după 18 ani de negocieri.

Autorităţile de la Moscova au estimat că aderarea Rusiei la OMC va aduce ţării circa 2 miliarde de dolari pe an, termenii includerii în organizaţie fiind favorabili agricultorilor ruşi.

Virusul Schmallenberg, transmis de insecte, a fost identificat pentru prima oară în noiembrie anul trecut în satul Schmallenberg din Germania şi a fost depistat ulterior in Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Italia.
Boala este relativ benignă pentru animalele adulte, provocând febră, diaree şi reducerea producţiei de lapte, dar este periculoasă pentru femelele gestante. Virusul nu este considerat periculos pentru oameni.

Comisia Europeană a anunţat că 15 state, între care SUA şi Canada, şi-au exprimat îngrijorarea şi au solicitat informaţii în legătură cu acest virus, dar Rusia şi Egiptul sunt singurele ţări care un impus până acum restricţii.

Decizia autorităţilor de la Moscova vine după ce anul trecut au blocat toate importurile de produse vegetale din Europa, în timpul epidemiei de E.coli, deşi UE a respins măsura ca nejustificată ştiinţific.

„Este genul de reacţie a Rusiei. Dar lucrurile se vor schimba atunci când va fi membră a OMC, mai au câteva luni în care pot face acest lucru”, a declarat un oficial al CE implicat în discuţiile cu autorităţile ruse legate de suspendarea importurilor.

Impactul suspendării importurilor de animale vii va fi resimţit mai ales în Europa de Est şi ţările baltice, precum Letonia, care livrează în Rusia peste trei sferturi din exporturile de porci vii.

Exporturile UE de animale vii în Rusia s-au ridicat anul trecut la 188 de milioane de euro, potrivit datelor CE.

Măsura Rusiei va afecta însă numai exporturi în valoare de 75 de milioane de euro din total, întrucât interdicţia nu se aplică animalelor pentru reproducere.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Nicuşor Dan: Obiectivul propus pentru anul acesta – 70 km conducte de termoficare modernizate
Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat luni că lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare cu finanţare europeană nerambursabilă avansează, obiectivul......
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
Aproape trei sferturi din capacitatea de stocare a gazelor naurale din România este deja plină, și nici nu a trecut prima ...
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, ...
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...