1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Companii

UE investeşte 176,4 de milioane de euro pentru modernizarea ecluzelor Canalului Dunăre-Marea Neagră

La sediul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) SA din Agigea s-a semnat, vineri, contractul de proiectare şi execuţie pentru modernizarea echipamentelor şi instalaţiilor ecluzelor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră între beneficiarul proiectului şi consorţiul câştigător al licitaţiei.

16 aug, 2013 | Agerpres

În galeria foto de mai sus puteţi vedea imagini cu vizitele de lucru ale dictatorului Nicolae Ceauşescu la lucrările de construcţie ale Canalului Dunăre Marea Neagră

Directorul general al CNACN, Daniel Georgescu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că proiectul urmăreşte creşterea gradului de funcţionare şi siguranţă a ecluzelor, eficientizarea activităţii companiei ca urmare a scăderii costurilor de exploatare, având în vedere că echipamentele şi instalaţiile sunt depăşite tehnologic şi au durata de viaţă expirată, fiind construite în perioada 1975-1984, mărirea capacităţii de trafic naval pe canalele navigabile şi eficientizarea activităţii companiei pe fondul scăderii costurilor de exploatare.

"Durata de realizare a proiectului, în valoare de 180 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene în proporţie de 98%, este de 54 de luni, din care şase luni de proiectare şi 48 de luni pentru execuţie, întreaga antrepriză fiind gestionată de asocierea între companiile Romenergo SA Bucureşti (lider de asociere), Utilnavorep SA Constanţa, DSD Noell GmbH Wurzburg, Argos SA Constanţa şi UTI Grup SA Bucureşti", a subliniat Georgescu.

De asemenea, directorul general al CNACN a mai declarat că lucrările de modernizare a celor trei ecluze duble de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, de la Cernavodă, Agigea şi Ovidiu, vor fi efectuate etapizat pe câte un fir de tranzitare, fără a fi afectată navigaţia.

"Pe parcursul celor 48 de luni de execuţie a proiectului vor fi confecţionate şi înlocuite cele şase porţi plane din amonte şi cele 12 porţi pereche buscante, de serviciu, ce deservesc ecluzele din aval, cantitatea totală de tablă debitată şi sudată de compania germană DSD Noell depăşind 2.100 de tone. De asemenea, vor fi înlocuite toate echipamentele auxiliare ale ecluzelor, pompele de epuisment (pentru golirea sasului ecluzelor), cele trei grupuri diesel-generatoare de câte 650 KWA, va fi refăcut sistemul de iluminare interioară şi exterioară a ecluzelor, vor fi renovate camerele tehnologice ale ecluzelor şi vor fi înlocuite instalaţiile PSI, de alimentare cu energie electrică şi TVCI (televiziune cu circuit închis), de automatizare pentru operarea ecluzelor şi de sesizare a prezenţei navelor în ecluze. Din păcate, evaluatorul proiectului nu a aprobat şi modernizarea rcluzei Năvodari, considerând, din datele de exploatare că nu se justifică realizarea şi amortizarea investiţiei", a subliniat directorul general, Daniel Georgescu.

Canalul Dunăre-Marea Neagră este crucial pentru ţările fără ieşire la mare, se arată într-un reportaj realizat de CNN la începutul acestei luni, reportaj în care a fost intervievat şi Traian Băsescu, Preşedintele României.

Al treilea ca mărime din lume, 95,6 km, după Suez şi Panama, canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost inaugurat acum 29 de ani, pe 26 mai 1984, în prezenţa cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu. Planurile de construcţie a canalului existau încă din secolul al XIX-lea. Ideea nu a fost abandonată, iar în 1949 a început efectiv munca la canal.

Mulţi dintre muncitorii folosiţi atunci au fot deţinuţi politici din închisorile comuniste, dar şi persoane din rândul minorităţilor etnice şi religioase. Sistate în 1955, lucrările au fost reluate în 1976. La canalul principal, de 64,4 km, au fost excavate 294 milioane de metri cubi de pâmânt, iar la ramura nordică, de 31,2 km, au fost excavate 87 de milioane de metri cubi de pământ. În total, s-au turnat cinci milioane de metri cubi de beton. Adâncimea canalului canalului principal este de 7 m, iar la bază are o lăţime de 70 de metri, în timp ce la suprafaţă lăţimea este de 90-120 de metri.

Capacitatea anuală maximă de transport a canalului principal este de 80-100 de milioane de tone. Anul trecut, traficul pe canal a ajuns la un record de 31 de milioane de tone, la doar o treime din capacitatea maximă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO