UE pe cale de a renunţa la plafonarea subvenţiilor agricole

Uniunea Europeană este pe cale să revină asupra unuia dintre aspectele cheie ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC) profitând de negocierile privind bugetul european, şi anume plafonarea ajutoarelor, potrivit proiectelor de acord pe care vor trebui să le adopte liderii europeni la începutul anului 2013, informează AFP.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 19:57
UE pe cale de a renunţa la plafonarea subvenţiilor agricole

‘Ca o ironie a sorţii, premierul britanic, David Cameron, contestând sumele alocate PAC, va ajunge cu siguranţă să menţină milioanele acordate prinţului Charles sau reginei Marii Britanii’, a menţionat un diplomat european la finalul summitului de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus introducerea unei plafonări a ajutoarelor, profitând de reforma dorită să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, în acelaşi timp cu noul buget european.

Diversele proiecte de acord înaintate de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, liderilor europeni revin asupra acestei măsuri. Ele propun, în afară de reduceri în bugetul PAC, ca ‘plafonarea ajutoarelor directe plătite marilor beneficiari să fie introdusă de state în mod voluntar’.

În prezent, subvenţiile nu sunt plafonate şi numeroase ONG-uri critică faptul că 80% din ajutoare sunt plătite pentru 20% dintre cele mai mari exploatări agricole. Printre ele figurează fermele din Marea Britanie ce aparţin Coroanei.

Bugetul PAC avansat de Van Rompuy în ultima sa propunere se ridică la 372,2 miliarde de euro, o reducere cu 11,5% faţă de valoarea actuală de 420 de miliarde. Franţa, Irlanda şi Spania doresc să reducă această diminuare pentru a limita prejudiciul.

Principal reprezentant al filierei agricole europene, Copa-Cogeca a prezentat joi ca o linie roşie de netrecut pragul de 390 de miliarde propus de Comisia Europeană.

Pentru luni şi marţi, producătorii de lapte au anunţat deja intenţia lor de bloca traficul în capitala europeană cu tractoarele lor.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...