UE pregăteşte o misiune de pregătire pentru soldaţii din Ucraina

Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles pentru a lansa o misiune de pregătire militară pentru forţele armate ucrainene, informează agenţia DPA.
AGERPRES - lun, 14 nov. 2022, 14:51
UE pregăteşte o misiune de pregătire pentru soldaţii din Ucraina

Un grup de 15.000 de soldaţi ucraineni urmează să fie instruiţi în Polonia, a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene. El a adăugat că mai multe ţări sunt dispuse să participe, scrie Agerpres.

Forţele armate ale Germaniei, Bundeswehr, plănuiesc antrenamente de luptă şi exerciţii de tactică pentru misiunea UE. În total, până la 5.000 de soldaţii ucraineni ar putea fi instruiţi.

Pe lângă lansarea misiunii de pregătire militară, miniştrii europeni de externe urmează să discute despre sprijinul acordat de Belarus şi Iran războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Deşi nu există dovezi de intervenţie directă din partea armatei belaruse în războiul din Ucraina, „nivelul de angajament” al acesteia faţă de conflict este ceva ce preocupă mult UE, a spus Borrell.

Lidera în exil a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, urmează să-i informeze pe miniştrii de externe din UE cu privire la situaţia politică din ţara sa, la un mic dejun de lucru.

UE a sancţionat recent Teheranul din cauza dronelor de fabricaţie iraniană furnizate Rusiei şi folosite în atacuri asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Borrell a spus că nu există dovezi că Iranul a furnizat rachete după informaţii apărute în mass-media.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei nu urmează să fie decise luni, a precizat Borrell, dar a adăugat că se desfăşoară o activitate juridică pentru a examina noi ţinte.

Propunerile recente ale Lituaniei pentru noi sancţiuni împotriva unor ruşi nu au primit încă un răspuns, a declarat ministrul de externe al acestei ţări, Gabrielius Landsbergis.

Potrivit lui Landsbergis, ideea că „poate nu a mai rămas nimic de sancţionat” este falsă, îndemnând blocul să avanseze spre un al nouălea pachet de sancţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...