UE, „pregătită să discute” o suspendare a patentelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 – von der Leyen

Uniunea Europeană este 'pregătită să discute' propunerea americană de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva COVID-19, pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP.
AGERPRES - joi, 06 mai 2021, 13:11
UE,

‘UE este pregătită să discute orice propunere care să atace criza în mod eficace şi pragmatic. Suntem pregătiţi să discutăm despre felul în care propunerea americană poate permite atingerea acestui obiectiv’, a dat asigurări Ursula von der Leyen.

Într-un discurs prin videoconferinţă la Institutul universitar european de la Florenţa, ea a reamintit însă că UE este, la momentul actual, ‘principalul exportator de vaccinuri din lume’, şi a chemat celelalte state producătoare să ridice restricţiile la exporturile de vaccinuri.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat miercuri că susţine suspendarea patentelor asupra vaccinurilor, precizând că Statele Unite participă ‘activ’ la negocierile purtate în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

O suspendare temporară a patentelor este cerută mai ales de India şi Africa de Sud spre a-şi putea accelera producţiile, dar anumite ţări, printre care şi Franţa, se opun cu înverşunare.

Până acum, Uniunea Europeană nu se declarase favorabilă, invocând că această soluţie ar necesita timp, în lipsa mijloacelor de producţie ce ar putea fi mobilizate imediat. Dar Bruxellesul a părut recent să lase întredeschisă această posibilitate.

‘Un transfer de patent ar însemna ca producţia să demareze într-un termen de un an până la 14 luni (…) Anul viitor, când vom fi reuşit să creştem producţia în fabricile noastre, se va putea pune această problemă’, a afirmat luni Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.

‘Deocamdată, îi chemăm pe toţi producătorii de vaccinuri să autorizeze exportul şi să evite toate restricţiile susceptibile să perturbe lanţurile de aprovizionare’ farmaceutice, a insistat Ursula von der Leyen joi, o remarcă ce vizează Marea Britanie, care nu a exportat nicio doză fabricată pe teritoriul său, şi mai ales SUA, unde o decizie prezidenţială blochează strict exportul de vaccinuri şi îl restrânge pe cel de componente de vaccinuri.

În schimb, ‘UE exportă către mai mult de 90 de state’, din Japonia până în Columbia şi trecând prin Mexic, ceea ce o face să fie ‘farmacia lumii’ şi ‘singura regiune democratică ce exportă la scară largă’, a menţionat Ursula von der Leyen.

‘Peste 200 milioane de doze produse în Europa au fost exportate, adică tot atâtea vaccinuri pe care UE nu le-a furnizat propriilor săi cetăţeni’, a subliniat preşedinta Comisiei Europene.

De altfel, Ursula von der Leyen a lăudat ‘succesul’ campaniilor de vaccinare ale statelor membre, cu ‘peste 3 milioane de europeni vaccinaţi în fiecare zi’.

Uniunea Europeană şi-a propus să vaccineze 70% din populaţia adultă până la sfârşitul lunii iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...