UE, „pregătită să discute” o suspendare a patentelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 – von der Leyen

Uniunea Europeană este 'pregătită să discute' propunerea americană de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva COVID-19, pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP.
AGERPRES - joi, 06 mai 2021, 13:11
UE,

‘UE este pregătită să discute orice propunere care să atace criza în mod eficace şi pragmatic. Suntem pregătiţi să discutăm despre felul în care propunerea americană poate permite atingerea acestui obiectiv’, a dat asigurări Ursula von der Leyen.

Într-un discurs prin videoconferinţă la Institutul universitar european de la Florenţa, ea a reamintit însă că UE este, la momentul actual, ‘principalul exportator de vaccinuri din lume’, şi a chemat celelalte state producătoare să ridice restricţiile la exporturile de vaccinuri.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat miercuri că susţine suspendarea patentelor asupra vaccinurilor, precizând că Statele Unite participă ‘activ’ la negocierile purtate în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

O suspendare temporară a patentelor este cerută mai ales de India şi Africa de Sud spre a-şi putea accelera producţiile, dar anumite ţări, printre care şi Franţa, se opun cu înverşunare.

Până acum, Uniunea Europeană nu se declarase favorabilă, invocând că această soluţie ar necesita timp, în lipsa mijloacelor de producţie ce ar putea fi mobilizate imediat. Dar Bruxellesul a părut recent să lase întredeschisă această posibilitate.

‘Un transfer de patent ar însemna ca producţia să demareze într-un termen de un an până la 14 luni (…) Anul viitor, când vom fi reuşit să creştem producţia în fabricile noastre, se va putea pune această problemă’, a afirmat luni Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.

‘Deocamdată, îi chemăm pe toţi producătorii de vaccinuri să autorizeze exportul şi să evite toate restricţiile susceptibile să perturbe lanţurile de aprovizionare’ farmaceutice, a insistat Ursula von der Leyen joi, o remarcă ce vizează Marea Britanie, care nu a exportat nicio doză fabricată pe teritoriul său, şi mai ales SUA, unde o decizie prezidenţială blochează strict exportul de vaccinuri şi îl restrânge pe cel de componente de vaccinuri.

În schimb, ‘UE exportă către mai mult de 90 de state’, din Japonia până în Columbia şi trecând prin Mexic, ceea ce o face să fie ‘farmacia lumii’ şi ‘singura regiune democratică ce exportă la scară largă’, a menţionat Ursula von der Leyen.

‘Peste 200 milioane de doze produse în Europa au fost exportate, adică tot atâtea vaccinuri pe care UE nu le-a furnizat propriilor săi cetăţeni’, a subliniat preşedinta Comisiei Europene.

De altfel, Ursula von der Leyen a lăudat ‘succesul’ campaniilor de vaccinare ale statelor membre, cu ‘peste 3 milioane de europeni vaccinaţi în fiecare zi’.

Uniunea Europeană şi-a propus să vaccineze 70% din populaţia adultă până la sfârşitul lunii iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Farmec a vândut două milioane de dezinfectanți la un an de la demararea producției. Profitul a crescut cu 67% în 2020
Farmec a vândut două milioane de dezinfectanți la un an de la demararea producției. Profitul a crescut cu 67% în 2020
Farmec, producătorul român de produse de îngrijire personală, a vândut anul trecut două milioane de dezinfectanți, la un an de la demararea producției. La începutul anului, compania a decis......
Valeriu Gheorghiță: Sunt șanse mari ca varianta indiană a SARS-CoV-2 să devină varianta dominantă. România riscă să se confrunte cu valul patru al pandemiei
Valeriu Gheorghiță: Sunt șanse mari ca varianta indiană a SARS-CoV-2 să devină varianta dominantă. România riscă ...
Şeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a avertizat marţi că este "foarte probabil" că varianta Delta a tulpinii ...
Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă, posibil deja depăşit – şeful expediţiei MOSAIC
Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă, posibil deja depăşit – şeful expediţiei MOSAIC
 Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă este posibil să fi fost deja depăşit, cu o serie de consecinţe ...
Metrorex a primit ofertă doar de la Alstom la licitația pentru mentenanța trenurilor pe 15 ani
Metrorex a primit ofertă doar de la Alstom la licitația pentru mentenanța trenurilor pe 15 ani
Metrorex a primit o singură ofertă la licitația pentru mentenanța trenurilor de metrou, cu o valoare estimată de până ...