1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

News

UE propune o creştere moderată a salariilor funcţionarilor europeni

Comisia Europeană a propus, miercuri, o creştere moderată, de 1,7% a salariilor funcţionarilor din UE, ceea ce echivalează, în raport cu inflaţia, cu scăderea puterii de cumpărare de 1,1%, relatează AFP.

05 dec, 2012 | Mediafax

Potrivit Comisiei, propunerea , care se va aplica salariilor funcţionarilor europeni retroactiv, începând cu iulie 2012, "reflectă cu acurateţe situaţia economică dificilă şi impactul său foarte diferit asupra serviciilor publice naţionale", în mai multe state europene.

Politicile de austeritate au avut efecte variate asupra funcţionarilor naţionali. Salariile acestora au crescut în termeni nominali cu 4,3% în Germania (2,3% în termeni reali) cu 1,8% în Franţa (minus 0,5%) sau cu 0,9% în Marea Britanie (minus 1,5%), nu au fost reevaluate în Italia (unde s-a constata o scădere reală de 3,5%) precum şi în Spania unde a scăzut cu 3% (minus 4,7% adăugând inflaţia), sau cu 1,9% în Olanda (minus 4,3%).

Salariul mediu brut al funcţionarilor europeni se învârte în jurul valorii de 5.000 de euro.

Metoda de calcul salarial ar trebui să fie reflectată de evoluţia puterii medii de cumpărare, pe un eşantion de opt state (cele menţionate plus Belgia şi Luxemburg).

Îndelung criticată, această metodă ar trebui să fie revizuită deoarece la sfârşitul anului 2012 expiră taxa specială de 5,5% aplicată funcţionarilor.

Până în prezent, statele europene nu au ajuns la o poziţie comună în ceea ce priveşte revizuirea, apreciind că propunerea elaborată de Comisie nu merge suficient de departe.

Absenţa unui acord până la sfârşitul anului presupune ca taxa specială care expiră în decembrie să nu mai fie dedusă din salarile funcţionarilor începând cu ianuarie 2013, a avertizat Comisia.

Pentru a evita o asemenea situaţie, Maros Sefcovic, comisarul care se ocupă de acest dosar, a propus statelor prelungirea cu un an a acestei metode controversate de taxare specială pe care o însoţeşte, pentru a se oferi o nouă amânare, în scopul de a se ajunge la un acord.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO