Licitaţii publice: UE schimbă regulile: Preţul cel mai mic nu va mai fi criteriu obligatoriu

Regulile privind achiziţiile publice în Uniunea Europeană vor fi schimbate ca urmare a noilor norme adoptate miercuri de Parlamentul European, care nu vor mai obliga autorităţile publice să aleagă la licitaţii oferta cea mai competitivă sub aspectul preţului, ci vor avea posibilitatea de a opta pentru ofertele care corespund cel mai bine criteriilor respectării drepturilor sociale şi protejării mediului înconjurător, transmite AFP.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 21:33
Licitaţii publice: UE schimbă regulile: Preţul cel mai mic nu va mai fi criteriu obligatoriu

Astfel, autorităţile publice vor avea dreptul să aleagă oferte cu preţuri mai ridicate, dar care sunt mai adaptate nevoilor proprii, cum ar fi de exemplu produsele alimentare considerate potrivite pentru pacienţii unui spital sau prestaţiile efectuate de lucrători cu handicap.

Prin aceste norme ‘se va pune capăt numeroaselor abuzuri care au condus la practici de dumping social şi de mediu’, explică eurodeputatul belgian Marc Tarabella, raportor al unui dintre textele adoptate.

Un alt obiectiv este acela de a ‘creşte flexibilitatea şi de a reduce birocraţia, ce afectează în special întreprinderile mici şi mijlocii, care de multe ori sunt descurajate să participe la licitaţii pentru că formalităţile sunt prea costisitoare’, precizează la rândul său comisarul european pentru Piaţa Internă, Michel Barnier. Licitaţiile publice reprezintă 18% din PIB-ul UE şi odată cu simplificarea procedurilor se vor economisi în fiecare an între 80 şi 100 de miliarde de euro, estimează comisarul european.

Comisia Europeană intenţionează de asemenea să faciliteze accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la licitaţiile publice, între modalităţi fiind separarea acestora pe secţiuni şi limitarea condiţiilor privind capacitatea financiară cerute pentru a li se permite înaintarea unei oferte.

Normele adoptate miercuri, pe care statele membre trebuie să le transpună în legislaţia internă în cel mult doi ani, fac referire şi la contractele de concesiune, prin care administraţiile subcontractează unele prestaţii către operatori privaţi, cum ar cazul exploatării porturilor, autostrăzilor cu plată, a parcărilor sau distribuţia de energie.

De asemenea, administraţiile locale nu vor fi obligate să achiziţioneze mai multe bunuri şi servicii de la companiile private decât achiziţionează în prezent, explică în continuare Barnier. Autorităţile locale vor continua ‘să stabilească obligaţiile serviciului public pe care le consideră necesare, cât şi modul lor de finanţare’, precizează el.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...