UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni

Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru rebelii sirieni, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană, relatează AFP.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 05:26
UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni

„UE a decis să pună capăt embargoului privind armele pentru opoziţia siriană şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian”, adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague în mijlocul nopţii, la încheierea unei reuniuni maraton.

Dar, în fapt, această măsură nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confruntă cu o ofensivă a armatei siriene, în special în jurul oraşului strategic Qousseir (centru).

Aceasta deoarece cele 27 de state membre UE „au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare”, a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.

„Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puţin până la 1 august”, a afirmat la rândul său un oficial francez, sub acoperirea anonimatului.

Nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniştrii au prevăzut să îşi „reexamineze” poziţia. Acest termen ar trebui să le permită să realizeze un prim bilanţ al conferinţei internaţionale „Geneva 2” prevăzută în iunie, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei.

Organizarea unei astfel de conferinţe de pace privind Siria va fi „o problemă dificilă”, a avertizat, luni seara, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi, la Paris, cu omologul său american John Kerry.

„Am discutat despre modul în care să procedăm (…) pentru ca această conferinţă să aibă loc. Nu este o misiune uşoară, este într-adevăr o problemă dificilă”, a declarat Seghei Lavrov, a cărui ţară susţine regimul de la Damasc.

Lavrov şi Kerry, care au avut a şasea întâlnire de la preluarea funcţiei de către John Kerry, în februarie, tocmai s-au întâlnit într-un hotel din Paris pentru a discuta despre data unei conferinţe de pace şi despre reprezentanţii opoziţiei şi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care vor participa.

„Aşa cum a spus John, ne-am concentrat înainte de toate asupra necesităţii de a stabili lista participanţilor de partea siriană, grupul Guvernului şi cel al opoziţiei, aşa cum am vorbit la Moscova”, a explicat Lavrov.

Daca Damascul şi-a dat „acordul de principiu” de a participa la „Geneva 2”, opoziţia siriană, reunită de joi la Istanbul, pare profund divizată şi nu s-a pronunţat încă asupra prezenţei sale. Negocierile au continuat luni dar fără a se înregistra progrese, potrivit unui membru al Coaliţiei siriene.

Ministrul rus de Externe a subliniat că această conferinţă de pace ar putea fi „extinsă pentru includerea tututor actorilor cheie” din regiune. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză.

În iunie 2012, prima conferinţă de la Geneva a reunit şefi ai diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), reprezentanţi ai Irakului, Kuwaitului, Qatarului, Turciei şi oficiali ai ONU şi Uniunii Europene.

Lavrov şi Kerry au luat apoi cina împreună, la un restaurant din capitala franceză, împreună cu omologul lor francez Laurent Fabius, întors de la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează ...
Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia sunt ''şocante şi inacceptabile'', a......
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Grupul Agroland Business System, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, raportează venituri ...
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum în țări care n-au graniță cu Ucraina
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum ...
Aproape trei milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţările de la frontiera cu Ucraina, unde au fugit imediat după ...
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei ...