UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni

Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru rebelii sirieni, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană, relatează AFP.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 05:26
UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni

„UE a decis să pună capăt embargoului privind armele pentru opoziţia siriană şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian”, adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague în mijlocul nopţii, la încheierea unei reuniuni maraton.

Dar, în fapt, această măsură nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confruntă cu o ofensivă a armatei siriene, în special în jurul oraşului strategic Qousseir (centru).

Aceasta deoarece cele 27 de state membre UE „au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare”, a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.

„Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puţin până la 1 august”, a afirmat la rândul său un oficial francez, sub acoperirea anonimatului.

Nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniştrii au prevăzut să îşi „reexamineze” poziţia. Acest termen ar trebui să le permită să realizeze un prim bilanţ al conferinţei internaţionale „Geneva 2” prevăzută în iunie, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei.

Organizarea unei astfel de conferinţe de pace privind Siria va fi „o problemă dificilă”, a avertizat, luni seara, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi, la Paris, cu omologul său american John Kerry.

„Am discutat despre modul în care să procedăm (…) pentru ca această conferinţă să aibă loc. Nu este o misiune uşoară, este într-adevăr o problemă dificilă”, a declarat Seghei Lavrov, a cărui ţară susţine regimul de la Damasc.

Lavrov şi Kerry, care au avut a şasea întâlnire de la preluarea funcţiei de către John Kerry, în februarie, tocmai s-au întâlnit într-un hotel din Paris pentru a discuta despre data unei conferinţe de pace şi despre reprezentanţii opoziţiei şi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care vor participa.

„Aşa cum a spus John, ne-am concentrat înainte de toate asupra necesităţii de a stabili lista participanţilor de partea siriană, grupul Guvernului şi cel al opoziţiei, aşa cum am vorbit la Moscova”, a explicat Lavrov.

Daca Damascul şi-a dat „acordul de principiu” de a participa la „Geneva 2”, opoziţia siriană, reunită de joi la Istanbul, pare profund divizată şi nu s-a pronunţat încă asupra prezenţei sale. Negocierile au continuat luni dar fără a se înregistra progrese, potrivit unui membru al Coaliţiei siriene.

Ministrul rus de Externe a subliniat că această conferinţă de pace ar putea fi „extinsă pentru includerea tututor actorilor cheie” din regiune. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză.

În iunie 2012, prima conferinţă de la Geneva a reunit şefi ai diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), reprezentanţi ai Irakului, Kuwaitului, Qatarului, Turciei şi oficiali ai ONU şi Uniunii Europene.

Lavrov şi Kerry au luat apoi cina împreună, la un restaurant din capitala franceză, împreună cu omologul lor francez Laurent Fabius, întors de la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...