UE se dotează cu o listă neagră de 17 paradisuri fiscale

Cei 28 de miniştri ai Finanţelor din UE, reuniţi marţi la Bruxelles, s-au dotat cu o listă neagră de 17 ţări - considerate paradisuri fiscale - ce operează în afara frontierelor lor, o premieră pentru Uniunea Europeană, relatează AFP, preluat de News.ro.
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 17:56
UE se dotează cu o listă neagră de 17 paradisuri fiscale

„Am adoptat astăzi (marţi) la nivelul UE o listă cu state care nu fac ceea ce este necesar în lupta împotriva evaziunii fiscale. Această listă, care este o listă neagră, conţine 17 state”, a anunţat ministrul francez al Finanţelor Bruno Le Maire în faţa jurnaliştilor, în marja reuniunii, citat de News.ro.

Potrivit unei surse europene, cele 17 ţări care figurează pe lista neagră sunt: Bahrain, Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite (EAU), Grenada, Guam, Insulele Marshall, Macao, Mongolia, Namibia, Palaos, Panama, Samoa, Samoa americană, Santa Lucia, Trinidad şi Tobago şi Tunisia.

„Există 47 de ţări pe o listă gri”, ţări care au luat măsuri ce trebuie urmărite, a adăugat Le Maire.

Marocul şi Capul Verde ar fi putut să apară pe lista neagră, însă în urma unor discuţii, marţi dimineaţa, ele au ajuns pe lista gri, a precizat o sursă europeană citată. Ele au transmis angajamente foarte recent.

Elveţia se află, de asemenea, pe lista gri, potrivit acestei surse.

Lista este mult mai mare ca cea publicată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a criticat în această vară o singură ţară – şi anume Trinidad şi Tobago.

Până în ultimul moment, lista UE, foarte aşteptată în urma scandalurilor recente care au dezvăluit diverse sisteme de evaziune fiscală, a făcut obiectul unor negocieri între statele membre.

Conform regulilor europene cu privire la chestiuni fiscale, Cei 28 este necesar să se înţeleagă în unanimitate asupra numelui ţărilor pe care le introdus pe o listă neagră.

FĂRĂ NAIVITATE

Între cei care au decis să se plieze solicitărilor UE, ţările dezvoltate au termen până la sfârşitul lui 2018 să o facă, iar ţările în curs de dezvoltare până la sfârşitul lui 2019.

Înaintea reuniunii miniştrilor, comisarul Pierre Moscovici a „invitat ţările membre să nu dea dovadă de naivitate cu privire la angajamentele asumate, să se asigure că sunt respectate şi să introducă sancţiuni descurajatoare, pentru că este necesar să fie menţinută presiunea asupra ţărilor terţe”.

„Principiul sancţiunilor este adoptat”, a dat asigurări Bruno Le Maire după reuniune.

„Eu am cerut, de asemnea, în această (marţi) dimineaţa Comisiei Europene (…) să definim, acum, rapid, care sunt sancţiunile ce vor viza aceste 17 state”, a adăugat el.

„Aceste sancţiuni reprezintă totodată o problemă de credibilitate a Uniunii Europene”, a insistat el.

Cei 28 de miniştri UE au întâmpinat într-adevăr dificultăţi în a se pune de acord asupra acestei probleme.

Un prim bloc, alcătuit din Franţa, Comisia Europeană, Belgia, Austria, Germania, România, Italia, Spania, Portugalia şi Slovenia promovează sancţiuni dure.

Alt bloc – Luxemburg, Regatul Unit, Malta, Suedia, Irlanda, Olanda, Lituania, Finlanda şi Grecia – pledează în favoarea unor ancţiuni mai suple, care să treacă printr-o supraveghere sporită a ţărilor vizate.

Lista neagră este necesar să fie actualizată cu regularitate.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire la impunerea unui embargou împotriva petrolului rusesc
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire ...
Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia, a apreciat ca foarte improbabil un acord pe această temă în zilele......
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi acordate sectorului agroalimentar va fi activ începând de joi
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi acordate sectorului agroalimentar va fi activ începând ...
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi pentru beneficiarii din sectorul agroalimentar va fi activ ...
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat, marţi, cu privire la suspendarea angajărilor la stat începând ...
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor ...