1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Companii

UE se pregăteşte pentru eliminarea cotelor de lapte

Ţările europene vor putea produce cât de mult lapte doresc odată cu încheierea regimului cotelor de lapte din UE la 31 martie 2015, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, informează un comunicat al Executivului comunitar.

26 mar, 2015 | Agerpres

Introdus pentru prima dată în 1984, într-o vreme când producţia din UE depăşea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri structurale. Reformele succesive ale politicii agricole comune a UE au sporit orientarea sectorului către piaţă şi, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producţie sunt mai ridicate, scrie Agerpres.

Termenul-limită pentru eliminarea cotelor a fost decis pentru prima dată în 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piaţa mondială. Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei 'tranziţii line'. În pofida cotelor, exporturile de produse lactate din UE au crescut în ultimii cinci ani cu 45% ca volum şi cu 95% ca valoare.

'Eliminarea regimului cotelor de lapte reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru Uniune. Este o provocare pentru ca generaţii întregi de agricultori din sectorul produselor lactate vor trebui sa facă faţă unor situaţii complet noi şi, cu siguranţă, unui climat de instabilitate. Însă, în termeni de creştere şi de creare de locuri de muncă, această schimbare reprezintă cu certitudine o oportunitate. Prin punerea unui accent mai puternic pe produsele cu valoare adaugată şi pe ingredientele pentru alimente funcţionale, sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru UE. Pentru zonele mai vulnerabile, în care eliminarea regimului cotelor poate fi privita ca o ameninţare, sunt prevăzute o serie de măsuri de dezvoltare rurală, conforme cu principiul subsidiarităţii', a declarat comisarul UE pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

În România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică /INS/, unităţile procesatoare au colectat, în 2014, de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, 995.375 tone lapte de vacă, în creştere cu 12,8% faţă de anul anterior. Pe de altă parte, cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 96.105 tone, în anul 2013, la 76.723 tone, în anul 2014 (20,2%).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO