UE se va mişca rapid pentru a o înlocui pe Sabine Lautenschlaeger în boardul BCE

Economica.net
30 09. 2019
16027942290_802d0407ac_b_73954700

Potrivit oficialilor europeni citaţi de Reuters, procesul de căutare a unui succesor va începe săptămâna viitoare în ideea ca persoana desemnată să ocupe postul vacant în luna ianuarie 2020.

Sabine Lautenschlaeger, reprezentanta Germaniei în boardul executiv al Băncii Centrale Europene, şi-a anunţat miercuri demisia din funcţie, cu doi ani înainte de expirarea mandatului său, pe fondul criticilor faţă de ultimele măsuri de stimulare monetară adoptate de BCE.

Doi oficiali europeni consultaţi de Reuters au precizat că miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara procedura de depunere de candidaturi la reuniunea lor lunară din 9 octombrie, risipind îngrijorările că vor solicita un răgaz suplimentar. Ulterior, la reuniunea din luna noiembrie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor selecta un candidat preferat, care va fi audiat de Parlamentul European şi desemnat în mod oficial de liderii europeni la summitul lor din luna decembrie.

Analiştii se aşteaptă ca succesorul lui Sabine Lautenschlaeger să fie tot un cetăţean german, care să nu aibă concurenţă pentru postul din boardul executiv al BCE.

În mod obişnuit, cele trei mai state din zona euro, Germania, Franţa şi Italia, desemnează fiecare câte un reprezentant în consiliul director al BCE. Însă locul Italiei va fi vacant după 31 octombrie, data la care actualul preşedinte al instituţiei, Mario Draghi, va fi înlocuit de fostul ministru francez al Economiei, Christine Lagarde.

De asemenea, săptămâna trecută, viceguvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, a fost declarat singurul candidat pentru a-i succeda în funcţie francezului Benoît Coeure în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene, începând din luna ianuarie 2020.

Consiliul director al BCE este compus din şase membri, dintre care unul este preşedintele BCE, iar printre atribuţiile sale se numără pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor BCE, la care alături de guvernatori celor 19 bănci centrale din zona euro participă şi cei şase membri ai consiliului director.