UE şi Rusia critică noua strategie a lui Trump privind Iranul, aplaudată de Israel şi Arabia Saudită

Economica.net
14 10. 2017
trump_768594857_45509200

După ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o strategie mai dură faţă de Iran şi a ameninţat că poate retrage oricând SUA din acord, cei trei lideri europeni au declarat: „Încurajăm Administraţia şi Congresul SUA să ia în considerare implicaţiile pentru securitatea SUA şi a aliaţilor lor înainte de a face orice paşi care ar putea submina JCPOA, cum ar fi impunerea din nou a sancţiunilor împotriva Iranului ridicate conform acordului”. JCPOA este Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania, pentru a îngheţa programul nuclear militar al Iranului.

Macron, Merkel şi May au comunicat însă că împărtăşesc îngrijorarea lui Trump faţă de programul iranian de înarmare cu rachete şi faţă de rolul destabilizator jucat de Iran în Orientul Mijlociu şi că vor colabora cu Washingtonul în faţa acestor probleme.

Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate, a reacţionat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului arătând că acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internaţională nu poate anula un acord care funcţionează, a insistat ea.

Ministerul rus de externe a comentat poziţia preşedintelui american – care a refuzat să certifice respectarea acordului nuclear de către regimul de la Teheran – insistând că în diplomaţia internaţională nu este loc pentru retorica ameninţătoare şi agresivă, care este sortită eşecului. Rusia, care are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a făcut cunoscut că nu poate fi vorba despre o reluare a sancţiunilor Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Iranului.

Arabia Saudită şi Israelul au salutat noua strategie americană. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anunţată de Trump drept „hotărâtă” şi a susţinut că ridicarea sancţiunilor a permis Iranului să îşi dezvolte rachetele şi să îşi intensifice sprijinul pentru grupări militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-o declaraţie video, că „Preşedintele Trump tocmai a creat ocazia de a revizui acest acord rău, de a respinge agresiunea Iranului şi de a răspunde la sprijinul criminal pentru terorism”.

Printr-un purtător de cuvânt, ministerul de externe de la Teheran a respins alegaţiile lui Donald Trump, conform cărora programul iranian de dezvoltare a rachetelor reprezintă o ameninţare pe plan mondial. „Iranul îşi va continua cinstit şi îşi va consolida capacităţile defensive şi de securitate”, a declarat Bahram Qasemi, insistând că guvernul iranian nu va ţine cont decât de securitate şi de interesul naţional. El a avertizat că Iranul va reacţiona ferm la orice acţiune împotriva forţelor sale armate, inclusiv a Gardienilor Revoluţiei. Conform noii strategii a preşedintelui american, aceştia pot fi supuşi unor sancţiuni individuale din partea Departamentului Trezoreriei Statelor Unite.