UE şi SUA cooperează îndeaproape pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană şi SUA lucrează împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, după întrevederea, joi, la Phnom Penh (capitala Cambodgiei), cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu care a abordat de asemenea acordul nuclear iranian şi tensiunea din strâmtoarea Taiwan, relatează EFE.
AGERPRES - joi, 04 aug. 2022, 15:51
UE şi SUA cooperează îndeaproape pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

‘SUA şi UE continuă să lucreze cot la cot pentru a contrabalansa atacul Rusiei asupra Ucrainei şi asupra sistemului şi economiei mondiale’, a afirmat Borrell pe Twitter după întâlnirea cu Blinken în marja reuniunii ministeriale a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se desfăşoară în Cambodgia.

Cu câteva minute înaintea întrevederii, Borrell a subliniat că ambele părţi lucrează împreună pentru a ‘apăra şi susţine Ucraina împotriva agresiunii ruse’ şi a subliniat că întâlnirea sa cu Blinken reprezintă o bună ocazie pentru a menţiona că actuala ‘criza alimentară şi energetică nu este o consecinţă a sancţiunilor impuse Rusiei, ci a războiului şi a blocadei ruse’.

‘Trebuie să facem mai mult pentru a contracara naraţiunea rusă. Este important ca lumea să înţeleagă cine este vinovat de acest lucru’, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei blocului comunitar a declarat că UE şi SUA au discutat şi despre acordul nuclear iranian şi despre ‘cum să păstrăm pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan’.

La rândul său, Blinken, care l-a descris pe Borrell drept un partener ‘de primă mână’, a subliniat în afirmaţii anterioare că atât UE, cât şi SUA sunt interesate să discute cu ASEAN despre ‘consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei’, în special în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară şi preţurile la energie.

Secretarul de stat american a declarat că au discutat, de asemenea, despre situaţia din Myanmar ‘care a mers din rău în mai rău’ pe fondul execuţiei a patru activişti pro-democraţie săptămâna trecută de către junta militară care a luat puterea în această ţară în urma unei lovituri de stat anul trecut.

‘Ambii suntem adepţii unui rol central al ASEAN’, a spus Blinken, care a evitat să se refere în discursul său la tensiunile cu China din strâmtoarea Taiwan ca urmare a vizitei în insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, notează EFE.

Reuniunea a avut loc după ce miniştrii de externe ai G7 au subliniat că ‘nu există nicio justificare’ pentru exerciţiile militare ‘agresive’ ale Chinei în strâmtoarea Taiwan după vizita lui Pelosi, afirmaţie susţinută şi de Borrell.

Armata chineză a început joi exerciţii militare de anvergură cu muniţie de război în jurul Taiwanului, ceea ce a provocat o ‘blocadă maritimă şi aeriană’ a insulei, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării.

Manevrele, care au început la o zi după vizita controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor la Taipei, prevăd închiderea spaţiului maritim şi aerian în şase zone din jurul insulei şi au afectat 18 rute aeriene internaţionale din Taiwan, în timp ce peste 900 de zboruri au fost nevoite să îşi schimbe traseul.

La reuniunea ASEAN din Phnom Penh participă de asemenea ministrul de externe chinez,Wang Yi, precum şi omologul său rus, Serghei Lavrov, alături de alţi şefi ai diplomaţiilor ai unor ţări din Asia de Sud-Est.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...