UE şi Thailanda relansează negocierile comerciale

Uniunea Europeană şi Thailanda au anunţat miercuri relansarea negocierilor pentru un acord de liber schimb (ALS) ambiţios, modern şi echilibrat, în centrul căruia se află sustenabilitatea, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
AGERPRES - mie, 15 mart. 2023, 12:42
UE şi Thailanda relansează negocierile comerciale

Uniunea Europeană este al 3-lea mare partener comercial al Thailandei, iar această ţară, a doua mare economie din regiunea ASEAN, este al 4-lea cel mai important partener comercial al UE în această regiune (şi al 25-lea din întreaga lume). UE este al 3-lea mare investitor în Thailanda, cu aproximativ 10% din investiţiile străine directe din această ţară şi a doua cea mai mare destinaţie a investiţiilor străine directe ale Thailandei, care reprezintă aproximativ 14% din totalul investiţiilor străine directe ale Thailandei, scrie Agerpres.

Acest anunţ confirmă importanţa-cheie a regiunii indo-pacifice pentru agenda comercială a UE, deschizând calea pentru legături comerciale mai profunde cu a doua economie ca mărime din Asia de Sud-Est şi consolidând în continuare angajamentul strategic al UE în această regiune aflată în plină expansiune.

Obiectivul ALS va fi stimularea comerţului şi a investiţiilor prin abordarea unei game largi de aspecte, cum ar fi: accesul pe piaţă pentru bunuri, servicii, investiţii şi achiziţii publice; proceduri sanitare şi fitosanitare rapide şi eficace; protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv a indicaţiilor geografice, şi eliminarea obstacolelor din calea comerţului digital şi a comerţului cu energie şi materii prime, sprijinind astfel tranziţia digitală şi tranziţia verde. Sustenabilitatea se va afla, de asemenea, în centrul acestui acord, cu discipline solide şi aplicabile privind comerţul şi dezvoltarea durabilă (CDD). Ele vor fi în conformitate cu Comunicarea Comisiei din iunie 2022 privind revizuirea CDD, care sprijină niveluri ridicate de protecţie a drepturilor lucrătorilor, a mediului şi realizarea unor obiective climatice ambiţioase.

UE şi Thailanda au deja relaţii comerciale bine stabilite, cu un potenţial clar pentru o relaţie şi mai apropiată. Comerţul cu mărfuri a avut o valoare de peste 42 miliarde de euro în 2022, în timp ce comerţul cu servicii a avut o valoare de peste opt miliarde de euro în 2020.

În pofida poziţiei solide a UE în ceea ce priveşte comerţul total şi investiţiile străine directe ale Thailandei, UE este subreprezentată în ceea ce priveşte investitorii-cheie în sectoare inovatoare, inclusiv în domeniul energiilor curate şi regenerabile, al vehiculelor electrice şi al bunurilor esenţiale, cum ar fi microcipurile. Infrastructura şi trecerea la o economie bazată pe tehnologie şi inovare sunt priorităţi-cheie ale strategiei de dezvoltare economică a Thailandei, reprezentând un potenţial suplimentar pentru investitorii şi întreprinderile din UE.

UE şi Thailanda au lansat pentru prima dată negocieri pentru un ALS în 2013. Acestea au fost suspendate în 2014, în urma loviturii de stat militare. În 2017 şi 2019, având în vedere progresele înregistrate de Thailanda în ceea ce priveşte procesul de democratizare, Consiliul a adoptat concluzii care prezintă o abordare de reangajare treptată, care a culminat cu semnarea Acordului de parteneriat şi cooperare în decembrie 2022.

În ceea ce priveşte comerţul, concluziile Consiliului din 2017 şi 2019 au invitat Comisia să analizeze posibilitatea reluării negocierilor privind ALS cu Thailanda şi au subliniat importanţa luării de măsuri în această direcţie. Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică din 2021 a confirmat, de asemenea, interesul de lungă durată al UE de a relua negocierile privind ALS cu Thailanda. UE a încheiat deja acorduri de liber schimb de ultimă generaţie cu două ţări ASEAN – Singapore şi Vietnam.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...