UE, SUA şi Germania fac front comun împotriva criticilor privind acordul transatlantic de liber schimb

Economica.net
05 05. 2014
porumb_30486000_33458200

În pofida unor puncte de vedere diferite asupra unor elemente ale acordului aflat în curs de negociere, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, şi reprezentantul pentru comerţ al SUA, Michael Froman, au făcut front comun în discuţie.

Astfel, De Gucht a afirmat că acordul va favoriza întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), care se vor lovi de mai puţine bariere vamale, iar UE şi SUA vor putea stabili împreună standarde de referinţă. În opinia sa, aceste standarde comerciale, de mediu, de ocupare a forţei de muncă şi de siguranţă vor impulsiona creşterea economică şi vor contribui la reducerea şomajului pe ambele ţărmuri ale Atlanticului.

La rândul său, Michael Froman a susţinut că acordul va impulsiona ‘inovaţia şi competitivitatea’, iar principalii beneficiari vor fi IMM-urile. El a vorbit despre costul major al actualelor bariere comerciale (vamale şi de altă natură) pentru ambele blocuri economice. De asemenea, oficialul american a adăugat că acordul nu promovează dereglementarea, ci o ‘reglementare mai inteligentă’ şi elaborarea unor ‘standarde globale’ care să permită difuzarea în întreaga lume a ‘valorilor comune’ europene şi americane.

Cu argumentul că industria auto germană plăteşte anual un miliard de dolari în contul taxelor vamale percepute de SUA, ministrul german Sigmar Gabriel a spus că opoziţia faţă de acest acord ‘nu este foarte înţeleaptă’. El a subliniat că UE şi SUA trebuie să desfăşoare negocierile în mod transparent şi să cimenteze acordul pe necesitatea legitimităţii democratice, acestea fiind alte două dintre criticile faţă de actualele negocieri.