UE: Tensiunea creşte în relaţia cu Moscova. Situaţie „extrem de periculoasă” la frontiera cu Ucraina

Uniunea Europeană a deplâns luni, prin vocea şefului diplomaţiei sale, o creştere a tensiunilor cu Rusia, calificând drept "extrem de periculoasă" situaţia la frontiera cu Ucraina şi atribuind Moscovei "responsabilitatea" pentru starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, potrivit AFP.
AGERPRES - lun, 19 apr. 2021, 12:51
UE: Tensiunea creşte în relaţia cu Moscova. Situaţie

„Relaţiile cu Rusia nu se îmbunătăţesc. Dimpotrivă, tensiunea creşte în diferite domenii”, a apreciat Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a menţionat în acest context expulzările de diplomaţi între Moscova şi Praga, precum şi starea de sănătate „extrem de îngrijorătoare” a lui Navalnîi, bolnav şi în greva foamei în penitenciar.

Rusia trebuie să permită lui Navalnîi – cel mai virulent critic din partea opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, despre care aliaţii săi spun că se află într-o stare critică de sănătate în închisoare – să aibă acces la o asistenţă medicală adecvată, a declarat Borrell, în timp ce miniştrii de externe ai UE au cerut eliberarea sa.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) a anunţat că intră în greva foamei la sfârşitul lunii martie, în semn de protest faţă de refuzul autorităţilor penitenciare de a-i asigura acces la un medic din afara închisorii pentru un tratament corespunzător pentru durerile acute de spate şi de picioare.

„Atribuim autorităţilor ruse responsabilitatea pentru starea de sănătate a lui Navalnîi”, a declarat Josep Borrell înaintea reuniunii celor 27 de miniştri de externe ai UE, care au dat duminică publicităţii o declaraţie comună în care avertizau asupra riscurilor pentru viaţa lui Navalnîi, potrivit Reuters.

De asemenea, parlamentari europeni s-au pronunţat pe acest subiect. „Acţionaţi acum sau sângele lui Navalnîi va fi pentru totdeauna pe mâinile voastre”, a lansat un apel Manfred Weber, care conduce cel mai mare grup din Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE).

Navalnîi care, potrivit Occidentului, a fost închis pe nedrept şi ar trebui eliberat, a revenit la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit în august în Siberia. Laboratorul Bundeswehr-ului şi alte două laboratoare europene au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, de concepţie sovietică, considerat armă chimică.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că UE, care a impus deja sancţiuni Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi, ar trebui să aibă pregătită o echipă medicală specială.

Doi aliaţi ai lui Navalnîi, Vladimir Aşurkov şi Leonid Volkov, le-au scris miniştrilor de externe ai UE pentru a-i îndemna să discute despre starea de sănătate a lui Navalnîi la reuniunea lor de luni, potrivit unei copii a scrisorii lor consultate de Reuters.

Josep Borrell a spus că miniştrii au primit această scrisoare. Mesajul se referă la probleme de sănătate similare cu cele exprimate marţi de soţia lui Navalnîi, Iulia, care a spus după ce i-a făcut o vizită la închisoare că opozantul vorbeşte cu greu şi că a pierdut mult în greutate.

„Starea de sănătate a lui Aleksei se deteriorează de la o zi la alta”, se afirmă în scrisoare, care citează o copie neoficială a rezultatelor testelor care arată că Navalnîi se confruntă cu probleme ale coloanei vertebrale.

Administraţia penitenciarului din Pokrov – 100 km est de Moscova – susţine că i-a oferit lui Navalnîi un tratament adecvat, dar că acesta îl refuză.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...