UE, tot mai aproape de impunerea unor noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China. Dacia Spring s-ar putea scumpi

În urma verificărilor realizate în ultimele luni, Comisia Europeană ar putea solicita impunerea unor noi taxe pentru importurile de mașini produse în China. Măsura ar afecta și Dacia.
Robert Stan - mie, 06 mart. 2024, 12:10
UE, tot mai aproape de impunerea unor noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China. Dacia Spring s-ar putea scumpi

Comisia Europeană intenționează să înceapă înregistrarea vamală a importurilor de vehicule produse în China. Ca urmare, acestea ar putea fi taxate suplimentar, dacă ancheta comercială demarată în septembrie 2023 va arăta că acestea beneficiază de subvenții guvernamentale care distorsionează piața.

La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), anunța deschiderea unei anchete asupra subvențiilor de care beneficiază producătorii chinezi de mașini. Șefa CE menționa atunci că piața globală este inundată de mașini chinezești ieftine și că „prețul lor este ținut artificial la un nivel scăzut de subvenții uriașe ale statului (n.n. – chinez). Acest lucru ne distorsionează piața. Și, deoarece nu acceptăm această distorsiune din interior pe piața noastră, nu acceptăm asta din exterior”.

„Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos”, a adăugat ea explicând și că „trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea – aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”.

Ancheta aflată încă în curs ar trebui să fie finalizată până în luna noiembrie a acestui an, însă, în baza unor concluzii preliminare, UE ar putea impune taxe provizorii încă din iulie 2024.

Într-un document publicat în această săptămână, CE notează că deține suficiente dovezi care tind să arate că vehiculele electrice produse în China au fost subvenționate de stat și că importurile acestora s-au majorat cu 14% de când ancheta a fost lansată în mod oficial.

Înregistrarea vamală va începe în ziua următoare publicării planului în Jurnalul Oficial al UE.

Oficialii chinezi responsabili cu relațiile comerciale cu Uniunea Europeană s-au declarat imediat dezamăgiți de această posibilă măsură precizând că, în opinia lor, valul de importuri de mașini chinezești reflectă creșterea cererii europene pentru astfel de vehicule.

O decizie de impunere a unor taxe vamale pentru importurile de mașini din China, în special asupra celor electrice care sunt subvenționate de stat, ar putea crea mari probleme atât unor mărci chineze precum BYD, Aiways, Nio sau Xpeng, cât și producătorilor europeni care colaborează cu companii din China pentru a asambla mașini în statul asiatic cu scopul de a le vinde inclusiv pe piața europeană. În acest caz, chiar și modelul Spring al Dacia ar avea de suferit, dar și vehicule ale unor mărci ca BMW, Volvo sau Tesla.

Totodată, așa cum au menționat de-a lungul ultimelor luni unii dintre șefii marilor grupuri auto europene, impunerea unor taxe vamale de către UE ar putea atrage măsuri similare din partea statului chinez. Pe de altă parte, impunerea acestor taxe ar putea forța producătorii chinezi să construiască uzine în Europa sau în state cu care UE are acorduri de liber schimb. Deja grupul chinez BYD, care a depășit anul trecut Tesla urcând în poziția de lider mondial al vânzărilor de vehicule electrice, a anunțat recent că va construi o uzină de automobile în Ungaria pentru a susține ofensiva sa din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...