UE va face presiuni pentru a se înregistra progrese la discuţiile dintre Ucraina şi Rusia privind gazele

UE va face tot posibilul pentru a facilita discuţiile de săptămâna viitoare dintre Ucraina şi Rusia privind viitorul tranzitului de gaze naturale, după ce contractul lor va expira în ianuarie, a declarat miercuri Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 sept. 2019, 12:31
UE va face presiuni pentru a se înregistra progrese la discuţiile dintre Ucraina şi Rusia privind gazele

„Discuţiile sunt foarte importante pentru rolul ambelor ţări în viitoarele operaţiuni legate de tranzacţionarea gazelor, şi venim la aceste negocieri fără idei preconcepute deoarece trebuie să găsim o soluţie. Înţeleg că aceste discuţii se bucură sprijinul liderilor din Ucraina şi Rusia”, a afirmat oficialul UE la o conferinţă de presă.

„Analizăm într-adevăr toate alternativele pentru a ajunge la un acord”, a dat asigurări Sefcovic. Acesta a adăugat că data de 19 septembrie anunţată pentru discuţiile dintre Ucraina şi Rusia mediate de Bruxelles fusese stabilită înaintea deciziei de marţi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) prin care a fost anulată decizia Comisiei Europene care permitea grupului rus Gazprom să livreze mai multe gaze naturale prin conducta Opal.

În 2016, Comisia Europeană a ridicat limitele impuse cu privire la accesul grupului rus Gazprom la gazoductul Opal din Germania, o decizie care permitea Rusiei să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale spre Europa ocolind, însă, Ucraina şi Polonia. Opal, care transportă anual 36 de miliarde de metri cubi de gaze, face legătura între gazoductul Nord Stream şi reţeaua de transport a gazelor naturale din Europa.

Polonia a câştigat procesul intentat la CJUE şi susţine că decizia Comisiei Europene ar fi majorat capacitatea Gazprom de a folosi gazoductul Opal din Germania. În 2016, cea mai mare companie de gaze poloneză, PGNiG SA, avertiza că decizia este „un privilegiu” pentru Gazprom.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a apreciat că decizia din 2016 a Comisiei Europene „a fost adoptată încălcând principiul solidarităţii energetice”. Acum, Gazprom va trebui să permită şi altor furnizori să utilizeze capacitatea gazoductului Opal conform „reglementărilor pieţei din UE” pentru a asigura accesul nediscriminatoriu al tuturor companiilor de gaze.

Din cauza deciziei CJUE, Gazprom nu va putea opri în următoarele luni transferurile de gaze prin Ucraina, a afirmat Maciej Wozniak, adjunctul directorului PGNiG.

„În urma interzicerii monopolizării conductei Opal de către Gazprom, partea rusă nu va putea opri complet tranzitul gazelor către Europa prin Ucraina, cel puţin în următoarele luni”, a explicat Maciej Wozniak.

Acesta şi-a exprimat speranţa că decizia CJUE nu va duce la întreruperi ale livrărilor de gaze către UE sau Ucraina.

Potrivit deciziei Comisiei Europene din 2016, Gazprom are dreptul de a face oferte pentru capacităţi suplimentare de 7,7 până la 10,2 miliarde de metri cubi, dacă nu există cereri pentru transport de gaze din partea altor furnizori. În aceste condiţii, Gazprom va putea să utilizeze până la 80% din capacitatea conductei Opal. De asemenea, cel puţin 10% şi maxim 20% din capacităţile conductei trebuie oferite altor furnizori.

Analiştii au avertizat că decizia Comisiei ar putea avea un impact negativ asupra volumului de gaze naturale ruseşti care ajung în Europa prin Ucraina şi Polonia, ceea ce va duce şi la scăderea indemnizaţiilor plătite de Gazprom celor două state.

Actualul contract care reglementează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina expiră în 2019, iar Moscova ar dori în viitor să ocolească acest intermediar cu care în ultimii ani a avut numeroase conflicte pe tema plăţilor pentru gazele naturale livrate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...