UE vrea garanţii privind menţinerea angajamentelor SUA de protecţie a datelor personale

Economica.net
27 01. 2017
personaldataprotection_50741700

Ea a făcut referire la ‘Privacy Shield’ (‘Scut de confidenţialitate’ – n.r.), un nou cadru juridic intrat în vigoare în vara lui 2016 şi menit a proteja datele europenilor când acestea sunt transferate de companii pentru a fi administrate pe teritoriul american.

Acest nou cadru a făcut obiectul a mai mult de doi ani de negocieri între Washington şi Comisia Europeană, care cerea garanţii împotriva supravegherii în masă pe teritoriul american şi recursuri posibile împotriva unor eventuale utilizări abuzive de date ale europenilor.

‘Urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în SUA’, a afirmat Vera Jourova, răspunzând unei întrebări a presei în timpul unei reuniuni a miniştrilor de justiţie din UE în Malta.

‘Am nevoie de anumite asigurări în privinţa menţinerii ‘Privacy Shield”, a adăugat ea, reamintind că ‘autorităţile americane s-au angajat să menţină un anumit număr de garanţii pentru consumatorii europeni’, sub precedenta administraţie.

Conform Comisiei Europene, circa 1.700 de companii americane şi-au luat deja angajamentul de a respecta termenii ‘Privacy Shield’ de la lansarea sa, ceea ce le conferă o certificare a priori privind respectarea normelor europene.

Noul ‘scut’ prevede în special că Ministerul american al Comerţului supervizează ca firmele să respecte aceste reguli, sub ameninţarea unor sancţiuni.

Washingtonul a acceptat de asemenea să creeze un post de ‘mediator’ în Departamentul de Stat pentru a examina eventuale recursuri ale cetăţenilor europeni în domeniul informaţiilor.

Au fost de asemenea prevăzute mecanisme pentru ca europenii să poată contesta o utilizare abuzivă a datelor lor de către companii pe teritoriul american.

Datele personale vizate înglobează tot ceea ce poate permite identificarea unui individ, în mod direct (un nume, o fotografie) sau indirect (un număr de client).

Mii de companii, de la întreprinderi mici şi mijlocii la giganţi ai internetului, le transferă din Europa spre teritoriul american pentru a le exploata în scopuri comerciale.