UE vrea puteri sporite pentru a proteja companiile europene de concurenţa neloială din străinătate

UE a propus extinderea puterilor autorităţilor europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale împotriva concurenţei neloiale din străinătate, un semnal al unei poziţii mai agresive despre care se crede că ar viza o echilibrare a forţei de export a Chinei, potrivit Wall Street Journal.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 13:20
UE vrea puteri sporite pentru a proteja companiile europene de concurenţa neloială din străinătate

Propunerea vine într-o perioadă în care Comisia Europeană (CE) analizează dacă să acţioneze împotirva Chinei în dispute comerciale importante, implicând panouri solare şi echipamente de telecomunicaţii.

O delegaţie a CE a plecat miercuri către Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discuţii legate de cele două cazuri, a declarat un oficial UE, citat de Wall Street Journal.

Cele două sectoare în dispută reprezintă industrii de înaltă tehnologie, pe care Europa miza să fie un motor de creştere economică şi locuri de muncă. În contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurenţei dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni analizează dacă să treacă la contraatac.

Propunerea Comisiei pentru atribuţii sporite ar creşte nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din străinătate susţinute cu subvenţii incorecte de către guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declanşarea de investigaţii referitoare la concurenţa neloială, nemaifiind necesare plângeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente să iniţieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor străine.

UE a avut dispute repetate cu China în aceste privinţe. Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, consideră subvenţiile industriale din China ca o problemă gravă, notează Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se răzbună însă pe companiile care depun plângeri pe chestiuni comerciale, prin impunerea de tarife la exporturile acestora sau prin acţiuni împotriva investiţiilor pe care le au în China, afirmă oficiali europeni şi şefi de companii.

Oficialii UE speră ca investigaţiile declanşate de Comisie să devină o componentă obişnuită a arsenalului european împotriva practicilor comerciale neloiale. China a afirmat în trecut că ajutorul pe care îl acordă companiilor este similar celui pe care îl primesc companiile din Vest de la propriile guverne.

Comisia a analizat în ultimul an dacă să înceapă o acţiune împotriva producătorilor chinezi de echipamente telecom Huawei şi ZTE. Cele două companii au câştigat cotă de piaţă importantă în Europa, în detrimentul Ericsson, Alcatel-Lucent şi Nokia-Siemens Networks. Subvenţiile generoase de la guvernul chinez au permis Huawei şi ZTE să ofere preţuri mai bune decât rivalii, afirmă oficiali europeni.

Unul dintre motivele pentru care Comisia nu a acţionat încă este obţinerea cu dificultate de date de la industria europeană de profil. Noua propunere va acorda Comisiei puterea de a impune companiilor să furnizeze informaţii în cadrul investigaţiilor de practici neloiale.

Comisia urmează să decidă în iunie dacă va impune tarife speciale de import panourilor solare din China, într-una din cele mai mari dispute comerciale de până acum. UE este cea mai mare piaţă din lume pentru panouri solare.

Importurile de panouri solare au decimat industria de profil europeană, împingând preţurile în jos şi mulţi producători în faliment. Expansiunea a fost susţinută de credite ieftine acordate de băncile din China. Producătorii chinezi de panouri solare, împovăraţi de datorii mari şi cu tarife ridicate de acces pe piaţa din SUA, ar putea primi o nouă lovitură dacă Europa decide să acţioneze, scrie cotidianul american.

Compania chineză Suntech Power Holdings, cel mai mare producător de panouri din lume în trecut, a cerut în martie protecţia legii falimentului din cauza datoriilor uriaşe.

Atât pentru sectorul panourilor solare cât şi pentru cel de echipamente telecom, principala îngrijorare a oficialilor europeni este finanţarea ieftină primită de companiile chineze de la bănci de stat. China nu a semnat un acord la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică referitor la cât de mult pot împrumuta companiilor băncile de import-export deţinute de stat.

Propunerea Comisiei va trebui aprobată de Parlamentul European şi de guvernele naţionale în cadrul unui Consiliu European, înainte de a deveni lege.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...