UE vrea să afle care este opinia statelor membre faţă de proiectul Nord Stream 2

Economica.net
30 03. 2017
gaze_gazprom_7685945867584_39074500

Într-o scrisoare trimisă Guvernului danez, obţinută de cotidianul Politiken, Executivul comunitar subliniază că acest gazoduct nu poate opera într-un ‘vid legislativ’ şi în consecinţă cere Germaniei, Danemarcei şi altor state membre să îşi clarifice punctul de vedere faţă de Nord Stream 2.

Comisia va cere statelor membre permisiunea de a demara negocierile cu Rusia pentru a ajunge la un acord potrivit căruia principiile cheie ale cadrului legal al UE vor fi impuse şi proiectelor de genul Nord Stream 2, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Anna-Kaisa Itkonen pentru Politiken.

Moscova vrea să dubleze capacitatea actualului gazoduct Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, o ţară importantă pentru tranzitul gazului natural rusesc spre Europa. Însă planurile Moscovei sunt privite cu scepticism în Europa, în special de fostele state comuniste cum este Polonia, care încearcă să îşi reducă dependenţa de livrările de gaze ruseşti.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Însă unele guverne europene susţin că proiectul gazoductului Nord Stream 2 riscă să majoreze dependenţa de gazul din Rusia, în beneficiul Germaniei dar subminând unitatea UE în domeniul energiei.

Luna acesta, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că gazoductul Nord Stream 2 nu este un proiect de interes comun pentru Uniunea Europeană. Vestager a reafirmat poziţia Comisiei Europene că proiectul nu serveşte eforturilor UE de reformare a pieţei energiei în blocul comunitar şi de reducere a dependenţei de gazul rusesc.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.